16.4.15

Elämää Puerto de Mogánissa

Jonna 16.4.2015 0:43:00 EEST
N 27° 48.999', W 15° 45.949'

Saapuessamme Puerto de Mogániin, marinero tiedusteli, kauanko aiomme olla. No, 3-4 päivää ainakin, ehkä viikko. Huomenna tulee kuluneeksi 4 viikkoa, niin se aika vierähtää.

Enimmäkseen ollaan vaan otettu rennosti. Vähän on tehty jotain pieniä venetöitäkin, kävelylenkeillä on käyty yhdessä ja erikseen ja lisäksi Timo on ollut ohjelmointiharrastuksensa parissa.

Pohja on nyt saatu puhtaaksi. Ensiksi Timo jatkoi siitä, mihin minä olin edellisessä satamassa jäänyt. Loput hoiti paikallinen sukeltaja. Tekemällä itse osan, saimme tietenkin hintaa vähän alemmaksi ja samalla sukeltajalla riitti yksi sukellus.


Jo aiemmin on suunniteltu, että kesän jälkeen nostamme veneen ylös ja maalaamme uudet myrkkymaalit pohjaan ja teemme tarvittavat vedenalaisten osien huollot ja tarkistukset. Emme siis tässä vaiheessa halunneet nostaa venettä ylös, vaikka täälläkin nosturi olisi ollut saatavilla. Sukeltajan palkkaaminen oli yksinkertaisempaa ja varmasti halvempaa.

Uuden tietokoneen asentamisessa oli myös oma hommansa. Ne ketkä ovat moista harrastaneet, tietävät, että netistä pitää aika paljon ladata ohjelmia ja päivityksiä yms. Onneksi löydettiin ihan hyvin toimiva ilmainen Wi-FI, koska ladattavaa kertyi useampi gigatavu.

Juuri ennen lähtöä Las Palmaista, asensimme meille uuden Wi-Fi- järjestelmän. Valitettavasti antenni hajosi jo Las Galletaksessa. Merellä antenni oli kestänyt hyvin, mutta satamassa, pienessä puuskassa, puolitoistametrinen lasikuitukuori oli tiessään. Nyt on käytössä vähän pienempi antenni, onneksi sekin toimii täällä. Lisää meidän järjestelmästä löytyy englanninkielisen blogin puolelta www.sailfaraway.net

Lenkkeilyyn täällä ei ole kovin montaa vaihtoehtoa. Kylän kiertää ääriä myöten reilussa puolessa tunnissa. Kylän ulkopuolelle suuntaavat autotiet ovat kapeita, joten niiden reunoille ei ole mitään kiinnostusta lähteä kävelemään. Onneksi on vielä yksi suunta, ja se on ylöspäin.

Kylän reunalta nousee hieno serpentiini ylös yös kukkulalle.

Sama asfalttitie jatkuu ja jatkuu... Tien reunat ovat pakostakin hienosti rakennettu, luikerteleehan tie jyrkänteiden laidalla. Lisäksi tien laidat ovat vihreät istutuksista, palmuja, puita, pensaita. Molemmin puolin tietä menee kasteluletkut. Täällä on harvassa ne paikat, missä vihertää ihan luonnostaan.

Sadevesiuomassa sentään on vähän vihreämpää. (Tai sitten vesiputket vuotavat)

Jotenkin on vaihea uskoa, että tässä joskus virtaisi kovin vuolaasti.

Tälläkin saarella on joskus kuvattu länkkäreitä. Ihan voin kuvitella intiaanit tuolla vuoren koloissa seuraamassa kulkuani.

Niin ja tuolla tiellä ei ole viikonloppuisin lainkaan liikennettä. Yhtenä päivänä kävelin sitä yli 7 kilometriä yhteen suuntaan. Siellä seitsemän kilometrin päässä on banaaniviljelmiä,mitään muuta ei matkan varrella ollut. Viikolla tiellä jyrää kivirekat. Lava toisensä jälkeen ne vievät rakennustyömään tieltä maa-ainesta pois ja läjittävät sen banaaniviljelmän yläpuolelle olevalle kukkulalle. Tie on suljettu puomein, joten ylimääräisiä autoja tielle ei pääse.

Pelkästään emme ole kävellen liikkuneet. Yhtenä päivänä piti taas vuokrata auto ja piipahtaa Las Palmasissa. Meidän Boschin Multitool oli ollut takuukorjauksessa jo yli kuukauden. Viime vikkolla tuli vihdoin soitto, että laite on tullut takaisin liikkeeseen. Se on meilllä hyvin paljon käytetty työkalu, joten hakemaanhan se piti lähteä. Samalla saimme myös hoidettua kansalaisvelvoitteemme, koska käyntimme osui ennakkoäänestyspäivään ja Las Palmasissa on äänestyspaikka.

Kotimatkalla kävimme vielä suuressa Al Campo hypermarketissa täydentämässä varastojamme. Siellä on vähän paremmat valikoimat kuin täällä pikku kaupoissa, lisäksi hintaerolla saa vähän kompensoitua auton vuokraa. Tällä kertaa olimme ajoissa takaisin ja ennen auton palauttamista kävimme vielä ilta-ajelulla katsomassa miltä Mogán näyttää. Ollakseen tämän alueen keskus, se on hyvin pieni. Puerto Ricokin kuuluu samaan alueeseen ja on jo lähes kaupungin kokoinen. Matkalla Mogániin oli tien varrella monta pientä kylää, Mogánissa oli jopa pari sivukatuakin. Jotenkin oltiin kuviteltu, että Mogán on ylempana vuoristossa. Toki ylämäkeä oli koko matkan, mutta melko maltillisesti tie nousi laaksossa.

Pohjan pesun jälkeen ollaan taas oltu periaatteessa valmiita merelle. Kiirettä ei ole, joten odotellaan sopivaa keliä. Nyt on ollut pitkään tosi kevyttä keliä, joten emme ole halunneet lähteä puksuttamaan koneella. Las Palmasin reissun aikana olisi ollut hyvä keli, se meni. Onneksi seuraavia tulee.