7.6.15

Tiskaamisen riemua

Jonna 7.6.2015 0:47:04 EEST
N 28° 7.628', W 15° 25.492'

Tuntuu aika vierähtävän vauhdilla täällä Las Palmasissakin. 

Kesä sen sijaan ei tahdo täällä tulla millään. Aina tämä saaren pohjoisosa on eteläosaa kylmempi, mutta nyt ero on samaa luokkaa kuin talvella. Tuulee, on pilvistä ja välillä vähän vettä tihuttaa. Joskus käy niin, että aika kultaa muistot, joten piti oikein viime vuoden blogeja selata. Kyllä muistikuva oli ihan oikea, täällä oli viime vuonna huhti-toukokuussa jo ihan kesäkelit.

Suomalaiset alkavat kaikki olla taas jo lähteneet kotiin, joko lentäen tai veneillä. Muutamassa veneessä on vielä asukkaita. Tommi ja Marjukka ovat niitä harvoja, jotka vielä ovat täällä. Hekin tällä hetkellä valmistelevat purjehtimista takaisin Eurooppaan. On ollut mukavaa viettää vihdoin vähän aikaa heidän kanssaan. Tapasimme ensimmäisen kerran Suomessa vähän ennen meidän lähtöä elokuussa 2013. He lähtivät jahtaamaan meitä syyskuussa. Muutaman kerran olemme täällä kohdanneet, mutta joko me olemme olleet kiireisiä remonteissamme tai he vieraiden viihdyttämisessä. Nyt on meillä kaikilla ollut vähän rauhallisempaa. 

No, kyllä meillä vieläkin vähän remontteja riittää, mutta ei mitään verrattuna vuoden takaiseen. Vessan vesieristys (on siinä vähän muutakin tekemistä) antaa vielä odottaa itseään, mutta jotain on sentään saatu aikaiseksi. Oikeasti nyt tehdyistä töistä ei voi puhua remontoimisena, koska olemme rakentaneet kokonaan uutta tai parantaneet entisiä järjestelmiä.

Niin, siihen tiskaamiseen. Ei se nyt oikeasti edelleenkään mikään riemun aihe ole, mutta muuttui yhden pykälän vaivattomammaksi. Meillä ei mene byssän eikä vessan lavuaareista vesi suoraan rungosta ulos vaan ne valuu kölissä sijaitsevaan harmaavesisäiliöön. Samoin sinne valuu aikanaan vessan lattiakaivosta alas menevä vesi. Iiriksen historian aikana harmaavesitankin tyyppi ja koko on vaihdellut. Alunperin taisi olla säkkityyppinen tankki, jossain vaiheessa ei ollut säiliötä ollenkaan, vaan köli toimi sellaisenaan säiliönä. Viimeiset aika monet vuodet siellä on ollut 10 litran vesikanisteri. Ulospumppaus on kuitenkin toiminut alusta saakka samalla aivan tavallisella manuaalisella pilssipumpulla. Minulle tämä on ollut ihan normaalia, mutta Timo on miettinyt jo silloin kun isäni vielä omisti veneen, että voisihan tuon helpomminkin hoitaa.

Kuvassa uusi sähköpumppu. Jotta sain pumpun mahdollisimman vaikeaan asennuspaikkaan kaapin viimeiseen nurkkaan, pois tieltä, piti pumpun putket kääntää toiseen asentoon. Hieno laite, putkia voi kääntää 360 astetta, samon moottoria suhteessa pumppuun. Helpottaa kovasti asennusta. Itse asennus oli hyvin helppo, Vanha manuaalineen pumppu irti, uuden pumpun ruuvaus kaapin perälle ja vanhat letkut kiinni. Ja tietysti sähköjen veto, sekin hoitui yllättäen tällä kertaa hyvin helposti.

Samalla kun kölikuoppaan vedettiin piuhoja, asennettiin myös pilssihälytin. Eli jos vesi alkaa pilssissä nousemaan, alkaa summeri huutamaan. Kadessäni tuossa on siis putki, joka imee vedet harmaavesitankin pohjalta ja siihen asennettu automaattikytkin. Toisessa kädessä on hälytinsummerikytkin.

Tankin ollessa kanisteri, piti tankin suuta vähän suurentaa, jotta uusi viritys mahtui sisään.

Voi sitä juhlaa, kun eilen kokeilin systeemiä. Sitä vaan valutti vettä altaasen ja pumppu automaattisesti sitä mukaa pumppasi sitä ulos. En ole koskaan pitänyt tuota vanhaa manuaalipumppua vaivalloisena, mutta se hankaluus siinä oli, että piti aina muistaa pumpata. Niin, ja jos oli vaikka vieraita, niin tuo 10 litraa tuli täyteen aika nopeasti.

Tänään tiskasin ensimmäistä kertaa uuden pumpun kanssa. Onhan se tosi kätevää, kun ei tarvitse miettiä, että onkohan tankki kohta jo täynnä. Osaan kyllä tistaka isonkin tiskin kolmella litralla, mutta silloin kun vesiletku on kannella, ei varsinaisesti ole syytä säästää vettä. Ei se tiskaaminen kyllä sitten muuten sen kivempaa ollut. Huomenna on varmaan jo uutuudenviehätys himmennyt. 

Tällä välin Timo on ahkeroinut WiFi-NMEA -projektin kimpussa.

Vaikka projektiin liittyykin WiFi hyvin paljon, tarvitaan meillä silti myös langallinen ethernet-verkko esim. tutkan vuoksi. Joku aika sitten harmitti, että jätettiin kaikki meidän gigabitin kytkimet jollekin Suomesta lähtiessä. Pari päivää sitten ostin uuden D-linkin kytkimen, enää ei harmita, vanhat olivat nimittäin huomattavan paljon suurempia. Veneessä on kiva, mitä pienempia laitteet ovat.