9.9.15

Ison remontin viimeinen vaihe

Jonna 9.9.2015 0:42:23 EEST
N 28° 7.628', W 15° 25.492'

Puolitoista vuotta sitten aloitettiin, nyt vihdoin lopetettiin. Tämä siis sisäpohjan ruosteenpoiston osalta. Pohja toki jo maalattiin vuosi sitten, mutta nyt saatiin loput viimeistelyt valmiiksi. Hommat ei tietenkään tähän lopu, veneessä aina töitä riittää, mutta yksi aikakausi on nyt toivottavasti takana.

Tältä meidän vessa on näyttänyt vuoden. Vessan pönnttö ja lavuaari (oven takana) ovat olleet ihan normaalisti käytössä. Muuten pinnat ovat olleen vailla viimeistelyä. Turkki on ollut tosi karhea lasikuidun poiston jälkeen, mutta matto on ollut lattialla estämässä tikkujen menoa varpaisiin. Styyran puolen penkki on ehditty ottaa jo pois paikoiltaan ennen kuvan ottoa. Sen päällä ja alla on kuitenkin säilytetty koko ajan tavaroita.

Veneessä on aikoinaan ollu sauna, mutta se on jo poistunut käytöstä lähes 10 vuotta sitten. Vessa toimi silloin myös pesuhuoneena ja toki sen jälkeenkin. Me emme käyttäneet sitä suihkussa käyntiin matkalla Suomesta tänne kuin kerran Hollannissa. Harvoin sitä tarvitaan, mutta silloin kun sitä tarvitaan, on todella mukavaa, että veneessä on sisällä tila missä voi peseytyä. 

Pitkään mietimme, mitä me tuolle vessalle tehdään. Oli siis selvää, että halusimme pitää sen myös kylpyhuoneena. Mutta millä tekisimme vesieristyksen ja pintatyöt. Jossain vaiheessa Timo ilmeisesti ihan tosissaan mietti kaakeleita. Minulla oli koko ajan muovimatto mielessä. 

Alunperin vanerin päälle oli laminoitu lasikuitumattoa. Tämä toimi käytössä hyvin, mutta jokainen joka on joskus lasikuitua purkanut, ei haluaisi tehdä sitä uudestaan. Lasikuitu on kätevä materiaali moneen paikkaan, mutta me ei sitä enää veneeseen haluttu. Vieläkin muistan elämvästi sen ikävän pistelyn ja kutinan, mitä lasikuitupöly saa iholla aikaiseksi.

Ennen mattohommiin pääsyä oli muutama vaihe matkalla. Ensin ruuvasimme kaiken sen irti, mikä oli jo kerran viime vuonna irroitettu. Ensin hioimme ahkerasti, sitten lakkasimime kaikki kiinteät ja irralliset näkyvät alueet neljään kertaan. 

Meillä on ollut varastossa kaikenlaisia vanerin paloja. Tässä vessan taakse tehtiin uusi säilytystila. Tässä tilassa on osittain ollut aikanaan septitankki, jonka poiston jälkeen tila on ollut vähän hankalasti hyödynnettävissä. Meillä toki on edelleenkin septitankki, mutta se on jo edellisen omistajan toimesta asennettu eri paikkaan.

Vessan pääturkki eli se joka on vaakatasossa oli onneksi uudelleen käytettävissä. Siitä seuraavat ylöspäin nousevat pinnat oli jo hävitetty niiden huonon kunnon vuoksi. Huono kunto ei johtunut siitä, että ne olisivat koskaan saaneet vettä, vaan siitä, että olivat niin hyvin rakennettuja, että niitä jouduttiin purkamaan melkoisella väkivallalla. 

Päädyimme ratkaisuun, jossa kaikki maton alle jäävät osat epoksoidaan yltäpäältä. Näin pystyimme myös käyttämään varastostamme löytyviä jämävanereitä, paikkaamaan puuttuvat aukot

imo epoksoimassa vessanpöntön hyllyä ja sen alle jäävää vaneria. Kuten kuvasta näkyy, vaneri on jo pelko kovia kokeneen näköinen, mutta epoksoinnin jälkeen toimii oikein hyvin. Tämä kyseinen vaneri taisi olla aiemmnin akkujen alla.

Ensin Timo ruuvasi epoksoidut vanerit paikoilleen ja sitten minä pääsin Sika-hommiin, Näin oli vessan vesieristys hoidettu.

Koska kumpikaan meistä ei ollut koskaan työskennellut muovimaton kanssa, liimasimme ensin pienen koepalan vessanpöntön hyllyn alapinnalle. Sinne se myös jätettiin, ehkä joku joskus tuotakin vielä ihmettelee...

Koepalasta viisastuneena päätimme ensin "ankkuroida" maton keskilattialle. Maton asettelu oikealle paikalleen ei ollut mikään helppo homma. Kun paikka löytyi, joutui Timo seisomaan maton päällä lähes tunnin odottamassa, että liima kuivuu. Ei okein muutakaan sopivaa painoa keksitty pitämään mattoa paikoillaan. Matossa kuitenkin on kuvio, jonka haluttiin osuvan edes suht suoraan jonkun veneen osan kanssa.

Amatöörillä on amatöörin työvalineet. Meillä käytettiin leikkuulautaa maton painamiseen paikoilleen.

Koska turkki koostuu aika monesta kulmasta, jouduttiin mattoa liimaaamaan aina osa kerrallaan.

Liimaan piti siis aina ensin lähes tunnin ilmaantua. Joissain kohdissa oli haastavaa estää mattoa liimautumasta liian aikaisin. Näin näppärästi maton sai pidettyä irti seinästä.

atto ja saumat valmiina, seuraavaksi kalusteet paikoilleen.

Ja tässä valmis lopputulos. Olemme hyvin tyytyväisiä. Mielestämme onnistuimme paremmin kuin olisimme uskoneet.

Mehän ei koskaan purjehdita aikataulujen mukaan, mutta remonteissa meillä on aina kiire. Eiilen saatiin vessa valmiiksi, tänään myös lavuaariin vedet ja viemäröinnit. Huomenna meille on tulossa vieraaksi vanha ystäväni viikoksi. Meilkein ehdittiin tänään tyhjentää ja siivota perähytti, vähän jäi vielä aamuksi töitä. Sitten vietetään rantalomaa viikko.