24.12.18

Hyvää joulua!

Jonna 24.12.2018 7:15:20 EET
S 8° 54.960', W 140° 6.040'

Joulukukkia täällä ei tarvitse ostaa, ne kasvavat ihan luonnostaan. Joulukoristeita sen sijaan näkyy jonkin verran, mutta melko maltillisesti. 

Pieni supermarket on kuitenkin laajentanut jouluksi. Teltassa myydään lähinnä leluja ja vaatteita. Musiikkikin soi, mutta koska emme ymmärrä kieltä, emme tiedä ovatko joululauluja.

Meidän elämä on viimeaikoina ollut hyvin rauhallista täällä Nuku Hivan Taiohae-lahdella. Osasyyllinen rauhallisuuteen oli flunssa, joka vaivasi meitä molempia. Onneksi ei ollut paljon asioita, mitä olisi ollut pakko tehdä. Täällä on aikaa levätä ja parantua rauhassa. 

Kaupassa piti kuitenkin välillä käydä, koska onhan se vähän tylsää kylän rannassa pelkkää purkkimuonaa syödä. Varsinkin, kun torilta löytyy erinomaisia hedelmiä ja vihanneksia. Mangot ovat makeita ja greipit mehukkaita. En muista, missä olisin viimeksi syönyt yhtä maukkaita tomaatteja kuin täällä, ehkä Suomessa.

Kauppareissuja kuitenkin vaikeutti flunssan lisäksi huonosti toimiva perämoottori. Sekin köhi. Välillä kävi hyvin, yleensä kohtalaisesti, mutta muutaman kerran ei sitten lainkaan. Kerran piti jopa soutaa kotiin, onneksi vain naapurista. Meiltä on yli kolme kaapelinmittaa kylän laituriin, aivan liian pitkä matka soudettavaksi meidän jollalla.

Timo joutui siis taas kerran moottorihommiin. Puoli tusinaa kertaa taisi avata kaasuttimen, kunnes vika vihdoin löytyi. Vika ei ollutkaan siinä, että kaasuttimessa olisi ollut likaa, vaan se tulvi. Sen vuoksi joka kerta, kun kaasutin oli purettu, putsattu ja koottu, pärähti kone heti iloisesti käyntiin, mutta sitten kohta taas ei käynnistynytkään. Kun syy löytyi ja neulaventtiili oli puhdistettu, kehräsi perämoottori taas niin nätisti kuin nyt kaksitahtimoottori voi kehrätä.

Täällä olemme nähneet ehkä yhden erikoisimmista laivoista, mitä maailmasta löytyy. Todellinen rahti- ja risteilylaivan risteytys. "Aranui 5" ajaa reittiliikennettä Tahitilta Tuamotujen kautta Marquesasille, jossa käy jokaisella asutulla saarella. Täällä se käy jopa kaksi kertaa yhden reissun aikana. Heti aluksi ja sitten vielä lopuksi. Täältä viedään Tahitille paljon hedelmiä ja vihanneksia, joten ne varmasti halutaan lastata kyytiin mahdollisimman tuoreina.

Risteilylaivan puolikas näyttää samalta kuin kokonaiset risteilylaivatkin. Hyteissä on omat parvekkeet ja kannella uima-altaat.

Näissä maisemissa vietämme lähikuukaudet. Jossain vaiheessa purjehdimme toki lähisaarille, mutta Marquesasilla pysymme siihen asti, kunnes keväällä sykloonikausi loppuu. Sitten uskallamme lähteä jatkamaan matkaa kohti länttä.