15.12.15

Mindelo

Jonna 15.12.2015 23:49:29 EET
N 16° 53.241', W 24° 59.443'

Olemme viihtyneet täällä Mindelossa mainiosti. Kaupunki on pieni, siisti ja turvallisen tuntuinen. Lisäksi ihmiset ovat hyvin avuliaita.

Matkalla tänne meillä ei ollut mitään ongelmia, mutta aina sitä veneessä jotain pientä askarreltavaa riittää. Vähän on jotain köysiä yritetty virittää paremmiksi ja radiohäiriöitä pienemmiksi.

Vielä olisi laitureissa tilaa. Viime kuussa, ARC+:n pysähtyessä täällä, ovat laiturit varmasti olleet tupaten täynnä. Veneet ovat vaihtuneet paljon, ja tuntuu siltä, että suurin osa viettää täällä hyvin lyhyen ajan. Jotkut veneet ovat kyllä olleet täällä kauan, ainakin päätellen veneiden pohjan kasvustosta. Laitureiden vieressä on myös paljon veneitä poijuissa, lähes kaikissa näissä veneissä näkyi jotain liikettä. Vaikuttaisi, että nämä ovat asuneet täällä vähän pidempään. Ilmaston puolestahan tämä on varmasti hyvin viihtyisä paikka. Nyt talvella on vähän viileämpää, öisin mittari putoaa 20 asteeseen, päivisin on mukavat 27 astetta. Sade täällä on melko harvinaista ja sen kyllä näkee.

En nyt tähän rupea kirjoittamaan saarten historiasta paljoa, sitä voi jokainen itse netistä haluessaan tutkia. Sen verran täytyy kuitenkin kertoa, että kun näitä saaria on ruvettu 500 vuotta sitten asuttamaan, ovat kaikki saaret olleet vihreää metsää, kunnes ihminen tuhosi ne. Nyt on vihreästä jäljellä enää valtion nimi. 

Tuoretta kalaa on täällä helppo saada. Sitä myydään lähes joka kadun kulmassa. Emme ole sitä kuitenkaan ostaneet, koska meistä on mielenkiintoista tutustua uusiin makuihin ja niitä löytyy paikallisista ravintoloista. Annokset ovat olleet selkeästi erilaisia kuin Euroopassa, mutta myös maittavampia. Kalat, katkaravut ja hummeri ovat olleet tuoretta ja hyvin mielenkiintoisesti valmistettuja. Hinta ei myöskään ole päätä huimannut, jos ei nyt ihan naurettavan halpaakaan ole ollut. Selvästi edullisempaa kuitenkin kuin Kanarialla.

Erityismaininnan ravintoloista saa Pica Pau. Meidän piti se eräänä iltana etsiä, sillä ystävämme Auli ja Hanski (S/Y Manta) suosittelivat sitä meille. Terkkuja vaan sinne etelään ja turvallista matkaa Etelämantereelle!

Niin se Pica Pau. Ilman suosituksia, tuskin olisimme sinne päätyneet. Ravintola sijaitsee aivan pimeällä kadulla ja on todella pieni, kadullekin lähes huomaamaton. Ruoka sen sijaan oli aivan fantastista, niin hyvää, että olemme käyneet siellä jo kaksi kertaa. Paikka on muutenkin hieman erikoinen, seiniä peittävät valkoiset eri kielillä kirjoitetut viestit. Kaikissa kehutaan ruokaa, mutta myös muutenkin lähetetään terveisiä omalla kielellä. Myös yksi suomenkielinen lappu bongattiin.

Ruokavarastot ostimme Kanarialla niin täyteen kuin mahdollista. Meillä ei ollut suuria odotuksia tämän paikan kaupoista. Pieniä ruokakauppoja on paljon, mutta valikoima on melko suppea, kaikkea olennaista kuitenkin löytyy. Me emme kuitenkaan paljon muuta tarvitse täältä kuin vettä, leipää ja tuoreita hedelmiä. Jotain mielenkiintoita on kuitenkin ostettu, esim. lämpöisessä säilyvää jugurttia.

Lähimarketissa on kätevä kotiinkuljetus, henkiökunnasta joku lähtee kärräämään tavarat veneelle.

Tuoreet kasvikset löytyvät torilta. Huomenna lähdemme täältä ostamaan hedelmät seuraavalle ylitykselle. Tämän torin huonoin puoli saattaa olla se, että kaikki ovat kypsänä poimittuja. Merelle lähtiessä olisi hyvä, jos moni hedelmä olisi vielä raaka, jolloin ne säilyisivät pidempään. Automarkettien maailmassa tätä ongelmaa ei ole, yleensä niitä kypsiä on jopa vaikea löytää.

Kauppoja täällä on todella tiheässä, pieniä ruokakauppoja, vaatekauppoja, rautakauppoja, kiinakauppoja, yms. yms. Ostoksilla myös tuntuu olevan todella paljon ihmisiä, sitä en tiedä onko aina näin vai johtuuko se lähestyvästä joulusta.

Tässä ehkä erikoisimman näköinen "näyteikkuna".

TImo köysihommissa alhaalla...

... ja minä ylhäällä.

Riki on hyvä välillä tarkistaa, joten mastossa käyminen on yksi tavallisia rutiinitöitä. Tällä kertaa parantelin myös vähän naruja, jotka estävät ison nostimen menemästä portaiden taakse jumiin.

Huomenna meillä on tarkoitus jatkaa matkaa. Maahan saapuessa viranomaiselle pitää kertoa myös seuraava satama. Paljon miettimättä, sanoimme Barbados. Tämä ei kuitenkaan sido meitä mihinkään, voimme myös mennä jollekin muulle saarelle. Aiomme nyt kuitenkin ottaa suunnan tuonne mainitulle Barbadokselle, jonne on matkaa hyvin tarkkaan 2000 mailia. Katsotaan sitten muuttaako tuulet meidän suunnitelmiamme tuolla merellä.

Kotisivun kartan ja viimeisimmän sijainnin pitäisi päivittyä, jos Spotin viestit menevät perille taivaalle.

Merellä vietämme vähintään kaksi viikkoa, mutta kolmaskin voi vierähtää. Olemme siis Karibialla vasta ensi vuonna. Toivotamme kaikille lukijoillemme rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!