10.12.15

Radiohäiriöitä

timo 10.12.2015 21:18:37 EET
N 16° 53.241', W 24° 59.443'

Matka Teneriffalta Kap Verdelle oli koepurjehdus Iiriksen suurelta osin uudelleen asennetuille laitteille. Jonna raportoi myöhemmin itse matkasta omassa blogissaan, minä keskityn radioasiaan. Yhteydenpito ulkomaailmaan on avomerelle tärkeää.

Aiemmin kirjoitin SSB radion aiheuttamista häiriöistä veneen järjestelmiin. Olemme nyt rakentaneet maadoitukset kuntoon ja SSB ei enää aiheuta häiriöitä yli 5MHz taajuuksilla. Alle 7MHz:n taajuuksilla ei olla yhtään yhteyttä saatu, joten tilanne on siedettävä. Meillä ei ole häiriönpoisto ferriitejä eikä kondensaattoreja tällä hetkellä asennettuina.

Nyt kun etäisyydet alkavat olla maa-asemiin 4000km:n luokkaa vaimenevat signaalit sen verran, että veneen järjestelmien häiriöt alkavat olla merkittäviä. Euroopassa saimme helposti yhteyksiä. Nyt se on paljon vaikeampaa.

Auringon noustessa ja laskiessa on mahdollista saada yhteyksiä. Keskellä yötä taajuudet ovat liian varatut.

Aika usein yhteys saatiin, mutta se keskeytyi häiriöön. Alettiin epäillä, että häiriöt tulevat meiltä.

Ensimmäinen paikallistettu häiriö on tuuligeneraattori.

Kuvassa häiriö näkyy waterfallissa aaltoviivoina.

Seuraavat mahdolliset ongelmalaitteet ovat jääkaappi ja lukuisat hakkurivirtalähteet, joita kaikissa laitteissa on nykyään.

Yritetään saada SSB toimimaan. Säätiedotuksia olisi kiva saada ilman, että pitää ottaa satelliittipuhelin käyttöön.

Matkaamme seuraaville meillä on Spot-laite, jolla saa lähetettyä sijaintimme satelliitin välityksellä webbisivumme karttaan. Tähän asti luotettava Spot jätti nyt monta sijaintia raportoimatta.

Olemme aktivoineet Spotin puolilta päivin ja puolilta öin, samaan aikaan kun merkitsemme lokiin sijainnin ja muita tietoja. Yhtään keskipäivällä lähetettyä Spot viestiä ei ole tullut perille. Toki pari yön viestiäkin on jäänyt matkalle.

Ehkä pitää antaa Spotin lähettää vähän kauemmin sanomaansa. Päivällä ollaan oltu ehkä liian aktiivisia sen pois laittamisessa.

Tällä legillä häiriöitä oli myös VHF-radiossa. Näitä häiriöitä en pysty korjaamaan.


Iltaisin pimeän langettua VHF:ssä alkoi kuulua ihmeellistä "Kentsuilua". Miesääni lauleskelee lal-la-lal-la-laa. Naisääni huutaa kimeällä äänellä help help help. Väliin marssimusiikkia. Naisääni muistutti kovasti samaan aikaan lähteneen hollantilaisveneen kipparin ääntä. Saattoihan siellä olla joku muukin vene?

Sama toistui useampana iltana. Eihän siinä voi kuin laittaa VHF hiljaiselle ja toivoa, että avun tarvitsijoilla on DSC-laitteet.

Jos apua tarvitsee niin, VHF on se tärkein radio. Lähes aina on VHF:n kantamalla jokin alus.