13.3.16

Retkellä sademetsässä

Jonna 13.3.2016 23:05:16 EET
N 15° 34.689', W 61° 27.641'

Saapuessamme Porthsmouthiin, rupesi meidät poijuun auttanut Alexis heti myymään seuraavan päivän retkiä. Edellinen yö oli nukuttu vähän huonosti, poijun kolkuttaessa runkoon. Seuraavan aamun Indian River ei meillä kovasti herättänyt kiinnostusta, lähdön ollessa jo aamulla kahdekselta. Sademetsä reissulle sen sijaan olisi lähtö kahdelta, joten se sopi meille hyvin.

Meidän lisäksi matkassa mukana oli oli kreikkalainen pariskunta (S/Y Filizi) ja pari jenkkiä (S/Y Freedom's Call) sekä tietenkin kuskimme/oppaamme Jeff.

Retken ensimmäinen pysähdys oli melko korkealla sijaitsevalla viljelmällä. Viljelmät ovat yksityisten omistamia, eivätkä kovin suuria. Ilmeisesti tämän maa-alueen omistaja on oppaamme kaveri, koska saimme täällä rauhassa kulkea ja ihmetellä.

Banaani on kaikille tuttu hedelmä, mutta sen kukka oli kuitenkin kuvaamisen arvoinen. Tuosta lopulta syntyy iso terttu.

Avokadoista on tullut minun ykkösherkkuni. Sen vuoksi oli pakko päästä puun kanssa samaan kuvaan.

Tämän hedelmän pavuista tehdään kaakaota eli leikkisästi voisi sanoa, että kyseessä on "suklaapuu".

Kasviopin jälkeen lähdimme varsinaiseen sademetsään. Patikoimme puolisen tuntia retkeen pääkohteeseen.

Pääväri on vihreä, mutta välillä on myös vähän muita värejä.

Kasvioppi jatkui tietenkin koko matkan, aina tuli jotain mielenkiintoista vastaan. Tässä Jeff veistää meille palat puun kuorta haisteltaviksi, kanelia.

Valitettavasti Dominican kansallislintu, joka lipussakin esiintyy, on vaikea kuvauskohde. Tässä kuitenkin ihmetellään puiden latvoissa liikkuvia vihreitä papukaijoja.

Tätä jättiläissaniasta ei kuulemma muualla päin maailmaa kasva.

Muutaman kerran piti ylittää pieni joki. Tässä kohtaa sattui kätevästi olemaan liaani, josta sai otettua tukea. Vesi tuntui jaloille mukavan viileänä. Jos pitkäksi aikaa olisi pysähtynyt, olisi voinut käydä varpaita paleltamaan.

Perillä odotti vesiputous. Ei mikään aivan valtava, mutta ihan mukavan kokoinen kuitenkin. Kyllä tänne kannatti patikoida.

Tämä kaveri oli vähän uskaliaampi. Action kameran hän yrittää tässä vesiputouksen sisään saada, tarina ei kerro, tuliko siitä kuvasta mitään.

Viime syksynä hurrikaani Erica teki tällä saarella paljon tuhoja. Tuuli ei tehnyt tuhoja, mutta sade teki. Monilta puilta lähti juurilta maat alta. Samoin siltoja sortui useampia verran. Meidän kulkema joenuomakin oli kuulemma muuttunut ihan totaalisesti, kun jopa isot kivet olivat vaihtaneet paikkaa.

Kasvit ottavat kaatuneet puut nopeasti kasvualustakseen.

Paluukävelyllä Jeff kävi metsästä hakemassa meille kaikille omat greipit. Yleensä en greipistä välitä, mutta tämä greippi oli harvinaisen makea. Mehukkuudessaan se oli myös ainutlaatuinen, pienen alueen kun hedelmää kuori, pystyi sitä sen jälkeen melkein juomaan.

Vesiputoukselta autolle palattuamme löysimme vielä muskottipuun. Hedelmän sisältä löytyy muskottipähkinä. Tätä ei tarvitse itse osata avata,vaan puu avaa hedelmän raolleen, kun pähkinä on valmis.

Taustalla näkyvien suojien alla viljellään tomaattia, kurkkua, salaattia yms. "herkempiä" kasveja eli sellaisia, joille suora auringonvalo on liikaa. Seuraavaksi Jeff kaivoi jalkojemme juuresta kasvin juurta. Tästä kaivettua inkivääriä  on meillä vieläkin odottamassa sopivaa ruokalajia.

Ihan kaikista matkan kasveista ei ole kuvia. Mainittujen lisäksi nähtiin lukematon määrä muitakin ruokakasveja. 

Ennen auringonlaskua ehdimme vielä kävelemään sademetsäpolun, jossa oli paljon erilaisia puita ja kasveja.

Voitte vain kuvitella tämän puun koon, kun juuret ovat jo tämän kokoiset.

Satamaan palattuamme oli jo aivan pimeää. Täällä on helppoa, kun retkiin kuuluu taksiveneen palvelut eli kyydit rantaan ja takaisin veneelle. Hyvä retki, kannatti tehdä!