15.4.16

Laguunissa sattuu ja tapahtuu

Jonna 15.4.2016 22:46:25 EEST
N 18° 2.428', W 63° 5.583'

Täällä oli valitettavan vilkasta muutamana päivänä. Me olemme eläneet rauhassa ilman harmeja, mutta meidän ympärillä on tapahtunut.

Yhtenä päivänä Timo rupesi seuraamaan belgialaisen veneen liikkeitä. Vene oli ankkuroitunut hyvin lyhyellä ketjulla hyvin matalaan veteen. Ruopatun väylän vieressä vesi on paljon matalampaa kuin muualla, ilmeisesti ainakin osa väylien ruoppausjätteistä on vain nostettu väylän viereen. Jos ankkuri siitä lähtee alamäkeen, sitä ei pysäytä mikään, paitsi seuraava matala kohta.

Valitettavasti ennen seuraavaa riittävän matalaa kohtaa matkalle sattui toinen akkuroitu vene.

Matkaveneet ovat usein hyvin vahvasti rakennettuja, joten jopa lasikuituveneet kestävät aika paljon kolhuja. Puhumattakaan meistä, joilla runko on metallia.

Tällä kertaa valitettavasti vastassa oli hyvin pieni kisavene, joka ei oikeasti kestä ihan kaikkea. Facebook-juttujen perusteella kuitenkin tiedämme, että veneeseen tuli vaurioita. Vaurioit tulivat ilmeisesti vesirajan alapuolelle, missä suuremman veneen ankkuriketju useampaan otteeseen kiristyi.

Aina, kun näemme tällaisia tapahtumia, olemme hyvin tyytyväisiä peltiveen omistajia. Onneksemme kohdallemme ei ole sattunut havereita, mutta tiedämme, että meidän veneemme kestää paljon.

Tuo edellä mainittu veneiden kohtaaminen vaikutti kuitenkin seuraavaksi aika pieneltä harmilta.

Minä olin juuri lähtenyt jollalla kauppaan, mutta pysähtynyt matkan varrelle vaihtamaan muutaman sanan JollyOceanin miehistön kanssa. Siinä kun vaihdettiin päivän kuulumisia, lipui ohitsemme melko iso proomu kahden hinaajan kuljettamana. Yhtäkkiä huomasimme, kun kaksi pientä poijussa peräkkäin olevaa venettä lähti proomun perään. Johonkin osaan proomua oli poijun ankkuri tai köysi tarttunut. Henkilökunta oli hyvin valppaana ja tiputti "ankkurointitolpat" hyvin nopeasti. 

Tässä vaiheessa irroitin itseni JollyOceanin kyljeltä ja lähdin katsomaan/kuvaamaan tapahtumia. Matkaa oli vähän, mutta proomu oli jo tukevasti paikoillaan ja tilanne rauhoittunut.

Paikallinen kondolikuski tuli hyvin nopeasti paikalle ja hinasi veneet toiseen poijuun.

Tässä vaiheessa tämä kataaraani lähti karkuun. Heidän tilanteensa ei näyttänyt kovin hyvältä. Nostivat ankkurin ja laskivat sen uudestaan hieman kauemmeaksi proomusta.

Vaikutti siltä, että kaikki oli taas hallinnassa ja proomu jatkoi tyytyväisenä matkaansa. Mutta ei. Olin vielä mennyt vaihtamaan muutaman sanan Aulin ja Reijon kanssa, kun näimme maston lähtevän proomun mukaan.

Timo oli seurannut samaa esitystä meidän veneeltä. Tässä kuva toisesta kulmasta otettuna "mastosta" joka lähti proomun mukaan. Taas oli proomun joku vedenalainen osa ottanut poijuköyteen kiinni ja proomu lähti hurjalla vauhdilla "hinaamaan" venettä. Onneksi miehet olivat taas valppaita ja tolpat menivät pohjaan tosi nopeasti. Purjevene oli alunperin kohtisuoraan proomun kylkeen nähden, tässä se on jo lähtenyt proomun mukaan.

Timo sai myös kuvattua minut kuvaamassa.

Suurimman osan vaaratilanteista voi välttää olemalla itse fiksu, ihan kaikkeen ei kuitenkaan oma toiminta vaikuta. Onneksi olimme tällä kertaa riittävän kaukana proomun reitiltä, joka meni ankkuripaikan halki.

Toivottavasti hyvä onni seuraa meitä jatkossakin.