4.7.16

Kryssiä ja kalajuttuja

Jonna 4.7.2016 3:13:09 EEST
N 11° 59.975', W 61° 45.859'

Kanarialta hankittiin uusi rullattava kutterifokka. Atlantilla käytettiin sitä puomitettuna myötätuulessa. Sen jälkeen se oli pitkään käyttämättä. Jos jolla on kannella, sitä ei voi käyttää. Edellisellä purjehduksella pakkasimme jollan sisälle, mutta silloin oli muita mutkia matkassa.

Tänään meillä oli huima 7 mailin purjehdus ja uskalsimme  hinata jollaa perässä. Nyt oli kansi vapaana. Ensimmäiset viitisen mailia lasketeltiin myötäiseen pelkällä isolla. Saaren kulmalla käänsimme keulan kohti itää ja tuuli puhalsi suoraan nenästä. Nyt oli aika avata fokka.

Itseskuuttaava kutterifokka toimi hyvin. Neliöitä siinä on vähän, joten tuulta saa mielellään olla lähelle 10 m/s. Silloin poweria on tarpeeksi ja vene alkaa toimimaan niinkuin sen kryssillä pitääkin.

Aivan täysin itseskuuttaava se ei ole, vaan vähän meidän piti vendoissa löysätä skuuttia, saadaksemme sen vaihtamaan puolta. Vinssattavaa oli kuitenkin vain n. puoli metriä / venda, Aika helppoa. Eteneminen ei kuitenkaan tälläkään kertaa ihan vauhdikkainta ollut, taisi kahden mailin matka tuplaantua ja aikaakin taisi kulua toista tuntia. Pohja ei edelleenkään ole aivan puhdas, ja leväkasvuston vaikutus korostuu kryssillä. Lisäksi Atlantilta puskeva aalto ei myöskään nousukulmaa paranna.

Kiva kuitenkin tietää, että meillä on nyt erilaisia toimivia purjeyhdistelmiä, mitä käyttää. Jos matka olisi ollut vähän pidempi, olisimme kokeilleen fokan ja genoan yhdistelmää. VIelä me joskus sitäkin ehdimme kokeilla. Meillä meni fokan kryssiominaisuuksien testaamiseenkin vain vajaa vuosi. 

Yleensä meillä ohjaamisesta huolehtii Väiski (tuuliperäsin) tai Simppa (hydraulinen automaattiohjaus). Tänään oli hyvin erikoinen päivä. Koko pitkän matkan ohjasimme vuorotellen käsin. Sää oli hieno ja purjehdus hienoa! Pidempiä pätkiä emme rupea silti ajamaan, jo ihan sen takia, että aurinkoa saa helposti epäterveellisen paljon

Paljon yleistämättä, kaikki purjehtijat aina kirjoittavat kalastuksesta. Meillä kalaonni on ollut vielä vähän kehnoa. Atlantin ylityksella oli liikaa levää ja muulloin on laiskuus ollut esteenä. Reilu viikko sitten yritin kalastaa koko matkan Carriacoulta St. Georgesiin. pari levänokaretta tuli, mutta ei kalaa.

St. Georgesin kalatorillla sen sijaan oli hyvä kalaonni. Tämä miekkakalan siivu juuri ja juuri mahtui meidän paistinpannulle. Hyvää oli!