7.9.16

Hei, me sukelletaan!

Jonna 7.9.2016 3:43:17 EEST
N 11° 59.975', W 61° 45.859'

Tätä olemme odottaneet pitkään, vihdoin pääsimme veneen alle. Vireille asia laitettiin jo pari kuukautta sitten, mutta noin kuukausi sitten vihdoin tilasimme australialaisen "Deck Snorkelin" Belgiasta. Kyseessä on "hookah dive system". En tiedä, kuinka sen suomeksi kääntäisin, mutta selittää voin. Paineilmakompressori saa akuista virtaa ja työntää hengitysilmaa letkuun. Välillä on myös säiliö, eli jos sähkö katkeaa, ei ilma lopu samalla hengenvedolla. Letkuilla on sen verran pituutta ja kompressorissa voimaa, että seitsemän metrin syvyydessä voisi vielä uiskennella. Meille toistaiseksi riittää meidän kölin syvyys.

Vesi täällä on sen verran sameaa, että parempia kuvia pitää valitettavasti odottaa.

Tässä olen lähdössä ensimmäiselle sukellukselle. Eilen illalla kyllä jo harjoittelimme hengittämistä regulaattorin läpi kuivalla maalla. Tämä oli tietenkin myös turvallisin tapa testata laitteen toimivuus. Kuvassa näkyy myös kelluva painesäiliö. Tuohon säiliöön menee letku kompressorilta. Tämä "koho" seuraa veneen kyljellä ja siitä tuleva letku tulee kiinni regulaattoriin. Yhteensä letkuilla on mittaa yli 14 metriä eli koko veneen pohja on helposti saavutettavissa.

Aamupäivän sukelluksilla emme vielä kovin paljon pohjaa puhdistaneet. Ensin piti saada sopivat painot vyölle. Sitten piti opetella hengittämään veden alla (tähän en vielä aivan täysin yhdessä päivässä tottunut). Ja tietenkin piti valokuvata kasvustot ennen kuin ne poistetaan.

Kalat viihtyvät veneen alla, se on havaittu jo snorkkeloidessa. Tämä kala oli siitä harvinainen, että se ei oikein edes säikkynyt minua. Ehkä rauhallisesti lähestyvä sukeltaja ei ollut yhtä pelottava kuin kamalasti räpiköivä snorkkeloija.

Tältä näytti kolin alareuna. Olemme putsailleet pohjaa silloin tällöin erilaisilla harjanvarsiviritelmillä. Kölin alapinnan kasvustot ovat kuitenkin saaneet kasvaa rauhassa Kanarialta asti.

Nämä kuplat ovat kerran käytettyä hengitysilmaa. Mitä puhtaammaksi pohjan saa, sitä suuremmiksi ilmakuplat muodostuvat. Iiris on hyvin tasapohjainen. Timo kertoi, että kun hän oli putsannut veneen keskiosaa, oli tilalle jäänyt laaja ilmapatja.

Näkyvyys täällä ei tosiaan ole kovin hyvä. Joinain päivinä on vähän kirkkaampaa, mutta tänään olosuhteet olivat melko tavalliset. En ihan tarkkaan tiedä, mistä sameus johtuu, mutta luulisin lahteen tulevan mainingin olevan ainakin osasyyllinen.

Vahtimatta ei sukelleta. Tässä rapu vahtii sukeltajaa. Ei kun, Timo vahtii minua ja kuvaa rapuja. Näitä rapuja on meidän kyljellä vesirajassa vaikka kuinka paljon. Erityisesti ne tykkäävät heti vesirajan yläpuolella olevista läpivienneistä, toisesta menee ulos harmaavesi ja toisesta se vielä tummempi. Välillä ne myös kiipeävät sitloodaan asti. Joku aika sitten minulla putosi pieni hyttysmyrkyn korkki  tyhjennysreikään. Seuraavana päivänä rapu oli työntänyt sen takaisin sitloodan puolelle. Vaikka melko kilttejä ja säikkyjä ovatkin, niin toivon silti etteivät kiipeä sisälle asti. En vieläkään ole varma kumpi meistä pelkää toista enemmän.

Tavaroiden tilaamisesta tänne Grenadalla kirjoitamme jossain vaiheessa ihan erillisen blogin. Tässä kuitenkin vähän esimakua tulevasta.

Kun Deck Snorkel meille vihdoin saapui oli siitä hajonnut liitin, jolla letku kiinnitetään kompressoriin. Sen verran olemme jo elämää nähneet, että valokuvasimme jokaisen vaiheen, kun pakettia avasimme. Varsinkin, kun paketti oli kursittu kasaan teipillä, jossa luki "Resealed by TNT". Kenties joku oli uudelleen pakatessa käyttänyt vähän liikaa voimaa. Belgialainen myyjä oli onneksi heti yhteistyöhaluinen, mutta matka on edelleenkin pitkä. Hän ei onneksi jäänyt odottamaan TNT:n korvausta vaan lähetti meillä pikaisesti korvaavan osan DHL:llä kuten toivoimme. 


Tässä on osa liittimen reitistä. Jotenkin tuntuu, että yksi Venezuelan käynti olisi ollut riittävä. Onneksi kaikki tämä matkustus tapahtui yöllä, joten tavaran perille saapumiseen sillä ei ollut vaikutusta. Ihan hauskan lenkin on osa nyt jo heittänyt.