14.10.16

Akkutarinaa

timo 14.10.2016 4:28:00 EEST
N 11° 59.975', W 61° 45.859'

Akkuasioista olen kirjoitellut aiemminkin. Nyt on tullut lisää käytännön kokemusta. Ikävä kyllä.

Akkuongelmat alkoivat heti kun lähdimme Kanarialta ja maasähkölaturi ei enää ladannut. Oletimme, että n. 5 vuotta vanhojen akkujen vuodet olivat tulleet täyteen. Ostimme uudet Vetuksen akut Martiniquelta.

Meni puoli vuotta ja akkuongelmat alkoivat uudelleen, entistä pahempina. Mittasimme akut ja huomasimme, että yksi kolmesta ei pitänyt latausta. Kytkimme sen irti. Oletimme kyseessä olevan viallinen yksilö. Takuu on voimassa. Pitää vain löytää Vetus edustaja.

Jonkin ajan kuluttua havaitsimme, että taas yksi akku ei pidä latausta. Veimme kaikki akut Spice Island Marinen Budget Marineen tutkittavaksi. Heidän mittauksissaan yksi akku oli kokonaan loppu, yksi siltä väliltä ja yksi täysin ok. Budget Marine lupasi hoitaa asiaa Vetuksen kanssa.

Meillä oli jäljellä starttiakku. Jääkaappi piti ottaa pois päältä. Jääkaappi pysyi kuitenkin kylmänä, kun joka päivä haimme jäitä maista. Päivällä aurinkopaneeleista tulee virtaa sen verran, että tietokonetta ja jopa sukelluskompressoria oli mahdollista käyttää. Auringon laskettua kaikki muu kuin ankkurivalo piti ottaa pois päältä.

Onneksi ankkurilahtemme molempien jollalaitureiden läheisyydestä saa ostettua jäätä.

Päivät kuluivat, mutta mitään ei kuulunut Budget Marinesta. Kävimme siellä, mutta johtaja ei ollut paikalla kuin yhtenä päivänä viikossa. Saimme lopulta johtajan kiinni ja hänellä ei ollut hyviä uutisia. Vetuksen mukaan akkuja ei ole ladattu täyteen ja sen vuoksi ne ovat menneet pilalle. Tämä ei ollut kovinkaan mieleinen vastaus. Akkutesterien mukaan yksi akku oli sökö ja yksi täysin kunnossa. Akkulaturimme ovat CTEKin. Kirjoitin siis Ruotsiin ja kysyin mikä on vialla.

Päivittäinen jäiden rahtaus alkoi jo ottaa päähän ja päätimme hakea sen kunnossa olevan akun veneelle. Menimme Budget Marineen ja pyysimme saada sen kunnossa olevan akun. Tästä alkoi päiden pyöritys ja vaivihkaiset keskustelut taustalla. Lopulta kaveri tuli sanomaan, että se paraskaan akku ei ole pitänyt latausta. Haluammeko todella tämän akun? Homma alkoi haista ja vaihdoimme muutaman sanan suomeksi. Vaadimme saada sen 100% SOH akun. Mittaustulokset oli kirjoitettu tussilla akkuun, joten tietäisimme mikä on mikin.

Ok. Akut olisivat ulkona kontissa ja kaveri lähti hakemaan. Otti samalla purkin spriitä ja räsyn mukaan. Lähdimme perään, mutta kaveri oli ehtinyt pyyhkiä merkinnät. Veimme akun veneelle, mutta niinkuin oletimme, kyseessä oli se huonoin yksilö.

Kirjelmöimme paikallisen Budget Marinen johtajalle ja vaadimme saada akkumme takaisin. Vastaus oli, että kaikki akut ovat heillä. He lataavat ne meille valmiiksi ja ovat valmiina meille 17:00. Vastasimme, että lataus on turhaa ja lähdemme hakemaan akkuja heti. Se paras akku olikin yllättäen tallessa. Yhdestä akusta ei ollut mitään tietoa. Veimme parhaan akun veneelle. Akut ovat sulfadoituneet ja koska ne ovat uudet, voidaan ne mitä todennäköisemmin elvyttää. Käyvät varmaan businesta veneilijöiden vaihtoakuilla. Täällä on jopa firma, joka maksaa käytetyistä akuista. Meillä ei ole mahdollisuuksia elvytellä veneellä akkuja.

Paras akkukaan ei ollut kunnossa, kesti pari päivää kunnes sekin oli käyttökelvoton. Parin viikon kuluttua CTEKiltäkin oli tullut vastaus. Epäilivät kaapelointeja ja halusivat lisätietoja.

Kaapeloinnit ovat tietenkin suurin syy latausongelmiin. Yksi ongelma on, että meillä ei ole ollut akkujen virtamittausta. Minulla on suuret suunnitelmat täydellisestä systeemistä, mutta se nyt ei ole vielä valmis. Asensin nopeasti yhden jo aikoja sitten hankitun virta-anturin ja koodasin Raspberry PI:lle ohjelman, että saada edes jokin käsitys latausvirroista. Havainnot olivat niin yllättäviä, että oli pakko ostaa pihtimittari virran mittaukseen. En ole aikaisemmin raaskinut ostaa, koska ovat tosi kalliita. Onneksi löysimme kiinalaisen mittarin, jonka hinta oli kymmenes verrattuna vastaavaan Fluken mittariin.

Nyt olin valmiina selvittämään asiaa, kunhan uudet Lifelinen 3x125Ah AGM akut tulevat U.S.A:sta.

Akut ovat painavia. Järki kannattaa ottaa käyttöön niitä siirrettäessä.

CTEK oli vastannut tällä välin, kuukauden kuluttua ensimmäisen yhteydenoton jälkeen. Vika on siis kaapeleissa. Vaikka olin laittanut valokuvan ja selostuksen kaapeloinneista. Olivat varmasti symmetriset ja riittävät paksut (50mm2).

Asensin uudet akut uusilla kaapeleilla. Näissä uusissa akuissa on pulttikiinnitys kupariseos napoihin, joten vanhat akkukengät eivät käyneet. No, uudet kaapelit ovat vielä paremmat. Karibialta saa parempilaatuisia tarvikkeita kuin euroopasta.

Uusien kaapeleiden tekeminen on voimalaji.

Laitoimme mittarit mittaamaan. Tulokset olivat hyvin hämmentäviä ja oletin, että CTEKin laitteet ovat rikki. Välitin mittaustulokset Ruotsiin ja sainkin vastauksen muutamassa päivässä. Oletin, että tunnustavat, että laitteet ovat viallisia ja sori vaan takuu ei ole voimassa. Vastaukset olivat kuitenkin hyvin sekavia ja ristiriitaisia. Huomautin asiasta ja seuraavaksi keskustelu siirrettiin ilmeisesti heidän teknisille asiantuntijoilleen, koska aloin ymmärtämään heidän kysymyksiään.

Olin jo päättännyt luopua CTEKeistä, mutta koska heillä oli vahva usko laitteisiinsa, päätin testata D250S Dualin ja Smartpass laitteet vielä erikseen. Jos laitteet toimivat, niin ne voisi myydä. Smartpass tuntui toimivan ok yksinään. D250S Dual testissä laite kuumeni kauheasti, eikä ladannut kunnolla. Latausvirta vaeltaa ylös ja alas. Se on siis varmasti rikki.

Vetuksen akkujen hajoamiseen on CTEK laturilla varmaan syynsä. Enemmän syytä on varmaan minussa. Akkujen latauksen valvonta on jäänyt vain jännitteen mittaamiseen. Pitäisi olla keinot millä varmistutaan, että akut tulevat ladatuksi täyteen riittävän usein. Lifelinen ohjeissa vähintään kerran viikossa. Jos akut syväpuretaan pitäisi ladata täyteen mahdollisimman nopeasti.

CTEK on siis hylätty, mutta mitä tilalle. D250S Dual/Smartpass yhdistelmä on todella houkutteleva, koska se hoitaa samassa paketissa aurinkopaneeleiden MPPT latauksen ja myös moottorin monivaihelatauksen 80A asti. Huonoja puolia on ettei latausjännitettä voi säätää, eikä ole mitään keinoa seurata miten lataaminen etenee. CTEKit ovat myös herkkiä radiohäiriöille muovikuorien takia.

Itämerellä ei ollut mitään tarvetta moottorin monivaihelataukseen. Akut olivat aina huonossa hapessa ja siis aina bulkkilatauksessa, johon laturin 14V oli ok. 

Pitkänmatkanpurjehduksella ajetaan moottorilla joskus pitkiäkin aikoja. Pitkällä latauksella akut tulevat jossain vaiheessa täyteen. Lifelinen suositus float lataukseen on n.13.3V. Jos ajetaan tunteja, joskus jopa vuorokausia, 14V jännitteellä ei se ainakaan pidennä akun ikää.

CTEKien tilalle tilasimme Victronin MPPT100/30 ja Balmarin moottoriregulaattorit. Jos en pariin vuoteen kerro näistä mitään, niin todennäköisesti toimivat hyvin.

Hienommat mittausjärjestelmät ovat vielä työn alla. Victronilta saamme kuitenkin jo dataa kännykkään bluetoothin välityksellä.