7.11.18

Yhteenveto ylityksestä

Jonna 7.11.2018 3:23:15 EET
S 8° 59.740', W 139° 30.180'

Purjehdus Panamasta Marquesasin Nuku Hivalle kesti 36 vuorokautta 5 tuntia ja 35 minuuttia.

GPS:n trippimittariin matkaa kertyi 4219 mailia (7814 km), lähes viidennes maapallon ympärysmitasta. Linnuntietä matkaa olisi ollut 3798 mailia (7034 km).

Moottorilla ajoimme 71 tuntia. Moottoritunnit tuli lähinnä heti alkumatkasta sekä Galapagosin suojassa. Aivan lopussa ajoimme 3 tuntia, jotta ehdimme ennen pimeää perille.

Dieseliä kului n. 150 litraa, joten tankissa on vielä vähintään saman verran jäljellä. Lisäksi meillä on vielä kanistereissa 60 litraa.

Latasimme akkuja moottorilla (sillä ajamisen lisäksi) vain kaksi tuntia. Sähkön tuottamisesta meillä huolehtii tuuligeneraattori ja aurinkopaneelit. Nämä ovat loistava yhdistelmä.

Vettä tankkasimme Panamassa n. 320 litraa. Tämän lisäksi teimme matkalla vettä n. 150 litraa. Perille saavuttaessa vettä oli arviolta 80 litraa jäljellä. Tämän lisäksi meillä oli varavetenä pullovettä juomavedeksi noin kahdeksi viikoksi, tätä emme käyttäneet lainkaan.

Matkan loppupuolisko, reilut kaksi viikkoa, ajoimme virsikirjalla. Silloin, kun tuuli oli sen verran sivulta, että kutterifokka pysyi vedossa, avasimme sen avuksi. Aika erikoinen viritelmä, mutta hyvin toimi. Genuahan pysyy puomitettuna hyvinkin kauan vedossa ns. väärällä puolella.

Katkennut perästaagin kiristysruuvi. Onneksi tämä katkesi kryssillä, joten rikillä ei ollut varsinaisesti vaaraa. Vanhuuttaan oli ruostunut poikki. 

Kun saimme staagin kiristettyä taljalla ja varmistettua dyneemalla, oli selvää että matka kohti länttä voi jatkua. Olimme silloin alle kahden vuorokauden päässä Panamasta, joten takaisinkin olisi vielä voinut palata. Myöhemmin löysimme tuohon varastosta vanttiruuvin, jolla staagi saatiin oikeasti riittävän kireäksi.

Matkan suurin ja herkullisin kala oli 7,5 kiloinen Mahi Mahi. Tonnikalatkin oli kyllä tosi hyviä, varsinkin sushina heti tuoreeltaan.

Taiohae-lahti, Nuku Hiva, Ranskan Polynesia.