25.8.19

Hitausennätystä rikkomassa

Jonna&Timo Aug 25, 2019 4:06:00 PM GMT
S 19° 3.190', W 169° 55.360'

Lähdimme Papeetesta torstaina 17:00. Pääsimme satamasta ulos valoisan aikaan.

On pitkä aika siitä, kun olemme lähteneet kenenkään kanssa samaan aikaan samaan kohteeseen. Nyt kaverinamme on brittivene White Shadow of Pool. Barry lähti vajaa tuntia ennen meitä.

Satamasta ulos päästyämme piti päättää miten päin Moorea kierretään. Reittiviiva menee nimittäin suoraan sen läpi. Tuuli oli sen verran vastainen, ettei päästy kummaltakaan puolelta purjehtien, joten päätettiin ajaa koneella Moorean eteläkärkeen, jonka jälkeen on tilaa seilata.

Tiedossa oli tosi heikkoja tuulia. Sääikkunan mukaan lähteminen on muutenkin Tahitilta vaikeaa, kun tullissa ja satamakapteenin luona pitää käydä jo edellisenä päivänä ja passintarkastuksessa lentokentällä lähtöpäivänä.

Ensimmäinen päivä oli heikkotuulinen, mutta aallot vaimeat ja olo leppoisaa. Kello 17 oli jännittävä hetki. Oli nimittäin SSB radio aika White Shadowin kanssa. Barry on pitkään rakennellut SSB radiota käytetyistä osista. Nyt viimein sen pitäisi toimia. Ja se toimi. Tosin meillä oli etäisyyttä vain n. 30 NM.

Tuulet olivat olemattomat. Jossain etelässä kuitenkin tuuli, koska sieltä tuli terävää aaltoa, joka läpsytti purjeita ja teki elämän muutenkin hankalaksi. Yöllä tuuli sitten loppui.

Eihän tuuli oikeasti koskaan lopu kokonaan. On vain tosi vaikea selvittää mistä se virtaa. Jos virtauksen suunnan onnistuu selvittämään ja onnistuu ohjaamaan oikeaan suuntaan, purjeet oikeassa asennossa, vene kyllä kulkee. Ohjaaminen on tässä se vaikea kohta. Autopilotti ohjaa vähän pitempään kuin tuuliperäsin. Käsinohjaaminen toimii parhaiten, mutta käsin ajaminen keskellä yötä kun vauhtia on kuitenkin alle solmu on sitten asia josta voi joskun jopa nauttia.

Meidän akkukapasiteetti on kuitenkin tällä hetkellä vajaavainen, joten akkuja pitää ladata ja heikossa tuulessa ei ole mitään syytä olla laittamatta vaihdetta päälle. Lataaminen on hyvä tehdä yöllä. Päivällä on muutenkin kuuma, kun ei tuule.

Barryn SSB kuului vielä toisenakin päivänä, tosin heikommin. White Shadow on jäänyt meistä nyt n. 60 NM. Oli ottanut purjeet alas ja odottelee tuulta.

Tehtiin uusi hitausennätys. 33 NM puolessa vuorokaudessa. Ja tässä on mukana kahden tunnin kone ajo.

Toisena päivänä tuuli sen verran, että olisi voitu kokeilla genaakkeria. Oli kuinkin sen verran sateista ettei haluttu kastella sitä. Kuivaaminen ei ole välttämättä kovin helppoa.

Taas uusi ennätys 22 NM puolessa vuorokaudessa. Taidamme viihtyä kauan merellä.