28.6.20

Talviukkonen

Jonna 28.6.2020 11:27:11 EEST
S 35° 45.430', E 174° 20.960'

Perjantai-iltana oli varsin kurja sää, voimassa oli jopa sadevaroitukset. Ehdimme kuitenkin veneeltä takaisin kämpille ja sisätiloihin ennen pahinta sadetta. Päivällisaikaan sade piiskasi ikkunoida ja salamat välkkyivät. Jyrinää ei paljon kuulunut, joten emme yhtään tienneet kuinka kaukana ukkonen oli.

Lauantaiaamuna juttelimme hetken vuokraemäntämme kanssa ja hän kertoi, että illalla oli satanut myös rakeita. Me lymysimme illalla sisällä, emmekä olleet edes katsoneet ulos. Jossain vaiheessa sade kyllä piiskasi ikkuina tosi kovin, joten ne olivat varmaan ne rakeet.

Telakalle saavuttuamme meitä odotti hallissa vedenpaisumus. Olimme melko harmistuneita, sillä sen takiahan me maksamme hallista, etteivät säät sotke meidän työntekoa. Hallin lattia on ilmeisesti vuosien saatossa painunut notkolle, joten vesi ei pääse valumaan pois. Katto ei kuitenkaan ollut vuotanut normaalia enempää, joten Iiris oli aivan kuiva. Meillä oli luukut auki, joten katon vuotaminen olisi voinut olla melkoinen katastrofi. Hallin katto siis kyllä vuotaa, mutta ei juuri meidän veneen kohdalla.

Teimme täyden päivän hommia ja päivän päätteeksi maalasimme kantta. Valitettavasti meillä ei aikataulu enää antanut periksi viivyttää maalausta. Kosteusprosentti oli varmasti aivan liian kova meidän topparille, mutta eiköhän se kiinni pysy. Maalikauppias varoitti, että kiilto voi kärsiä, mutta eihän meidän kannen nyt ihan niin kiiltävä tarvitse ollakaan.

Päivällisaikaan kilahti puhelimeen viesti Aulilta ja Hanskilta, joiden S/Y Manta (http://www.manta.fi/) on täällä Whangareissa telakalla. He itse ovat Suomessa. Olivat juuri heränneet ja lukeneet kauhu-uutisia sähköpostista. Norsandin telakalle on osunut tornado. Pyysivät meitä käymään katsomassa veneen tilanteen. Ilta oli jo hämärtymässä, joten piti odottaa aamuun.

Manta seisoi tyytyväisen oloisena pukillaan. Jolla oli edelleen keulakannella ja kaikki peitot näyttivät olevan paikoillaan. Olemme pari kertaa aiemmin käyneet tarkistuskäynneillä Mantalla, joten tiesimme suurinpiirtein miltä kaiken pitäisi näyttää. Nyt tätä kirjoitettaessa, Auli on jo ehtinyt kertoa, että kannella ehkä on jotain sinne kuulumatonta.

Mutta kuten kuvasta näkyy kaikilla eivät asiat olleet aivan yhtä hyvin. Lähin kaatunut vene oli aivan Mantaa vastapäätä.

Tässä yksi kaatuneiden veneiden rivi.

Sama rykelmä toiselta kantilta.

Tämäkin on samasta ryppäästä.

Näiden kuvissa näkyvien veneiden lisäksi yksi iso vene oli nurin naapurin tontille päin. Myös yksi trimaraani oli pyörähtänyt paikoillaan. Ihan koko aluetta emme kiertäneet, sillä nytkin Mantalle päästäksemme jouduimme vähän alittamaan varoitusnauhoja, joilla tuhoalueet oli rajattu.

Tämä oli oikeasti se näky, jonka näimme ensiksi, vaikka tämä onkin kuvattu lähtiessä. Telakka yrittää pitää ulkopuoliset uteliaat poissa, joten emme heti saapuessamme halunneet vaikuttaa liian turisteilta, jotta pääsisimme Mantalle asti ilman ongelmia.

Jos ei kuvasta siis selviä, mistä on kysymys, niin avaan sen vielä. Jolla on tehnyt ilmalennon ja saalinki on lävistänyt sen ja se on jäänyt siihen,

Sitä emme varmasti tiedä, mikä Norsandille iski. Se ei ehkä kuitenkaan ollut tornado vaan kenties jonkinlainen ukkospilven aiheuttama syöksyvirtaus. Joka tapauksessa ilmiö oli hyvin paikallinen. Meidän majoituspaikkaan on tapahtumapaikalta linnuntietä kolmisen kilometriä. Kaupungin marinoihin on vielä lyhyempi matka ja niissä ei ollut tapahtunut mitään ihmeellistä. Samoin "meidän" telakalla ei ollut muuta kuin paljon vettä.