8.6.20

Uudessa-Seelannissa on koronavirus tostaiseksi nujerrettu

Jonna 8.6.2020 11:42:02 EEST
S 35° 45.430', E 174° 20.960'

Pari viimeistä kuukautta olemme tehneet niin kovalla vauhdilla venehommia, että on kirjoittaminen taas vähän jäänyt,

Tiukimpia nelostason rajoituksia kesti lopulta 33 päivää. Sinä aikana emme käyneet veneellä lainkaan. Kun vihdoin siirryimme kolmostasoon, oli meidän taas sallittua sen verran mennä meidän kuplan ulkopuolelle, että pääsimme jatkamaan töitä Iiriksellä.

Kun ihmiset olivat kotona omissa kuplissaan, oli toisilla vapaat oltavat. Veneen sisällä oli kaikki hyvin, mutta kannella oli siellä sun täällä kikkareita. Telakan väki tiesi heti mistä oli kysymys. opossumi oli alkanut viihtymään meidän veneellä. Virittivät heti samana päivänä loukun meidän kannelle ja ennen kuin seuraavana aamuna saavuimme paikalle, oli otus jo otettu päiviltä. Hyvä niin, me emme olisi oikein tienneet, mitä sen kanssa olisi pitänyt tehdä.

Rahtikin alkoi taas kulkemaan. Kolmostasolla oli kuitenkin vielä tiukat rajoitukset, esimerkiksi kaikki paketit jätettiin oven ulkopuolelle. Tässä meidän uusi isopurje läpilattoineen.

Kolmostasoa kesti vähän yli kaksi viikkoa. Sen aikana pysyimme pois telakan yhteisistä tiloista. Kun rajoitustaso laskettiin kakkoseen ja ei ollut enää pakko pysyä vain omassa kuplassa, levitimme purjetta hieman meidän telakan oleskelutilan lattialle. Hyvältähän se tietenkin näyttää ja kangas tuntuu tosi tukevalta. Heloituskin on meidän mielestä oikein pätevän oloista. Vene on kuitenkin vielä hallissa, joten tämän enempää emme purjetta heti pääse näkemään.

Kun nyt olemme jumissa täällä Uudessa-Seelannissa, niin olemme aloittaneet aika monta projektia tai ainakin laajentaneet entisiä. Jääkaappi on ollut jo pitkään listalla. Kaappi on tihutellut kondenssivettä alleen. 

Olemme joskus ennenkin hieman harmitellut sitä, että meidän sisustus on tosi hyvin tehty. On tietenkin tosi hyvä, kun kaikki on vahvaa eikä nitise ja natise, mutta kun on purkamisen aika, niin se on vaikeaa. Yritimme ottaa jääkaappia ympäröivät vanerit ehjinä pois, mutta ei se ihan onnistunut. Ei tosin ole niin väliäkään, sillä molemmat seinät olivat aika monesta kohtaa saanut niin pahoja kosteusvaurioita, ettei niitä missään nimessä voi olla uusimatta. Kolmas vaneriseinä, joka on samalla laipio, ei onneksi ole kärsinyt kosteudesta lainkaan. Se olisikin ollut jo aika haastava korjattava.

Kakkostasolla saimme myös jo hieman tavata ystäviämme. Englantilainen yksinpurjehtijaystävämme Barry on läheisessä marinassa. Sieltä löytyi myös Suomesta tänne seilannut vene. Markus purjehti Himenen (http://sailinghimene.blogspot.com/) tänne vuonna 2015. Me tapasimme Markuksen Kanarian Saarilla Las Palmasissa.

Barry on myös suosittu tubettaja. Monissa hänen videoissaan, aina Panamasti asti, me ja Iiris joskus näymme kuvissa. Marquesasilta lähdön jälkeen meitä näkyy melkein joka videossa. Tai ainakin meidät mainitaan. Tässä vielä linkki Barryn Youtube-kanavaan.

Iiriksen sähköjärjestelmät ovat myös työn alla. Niistä varmasti kirjoitamme myöhemmin lisää, mutta tässä on meneillään tolpan asennus toiselle tuulimyllylle.

Peräsimenkin saimme jo takaisin paikoilleen. Myös potkuriakseli ja potkuri ovat jo paikoillaan. Iiris alkaa taas näyttämään omalta itseltään.

Tässä suunnitellaan jotain aivan uutta. Tästä myös lisää myöhemmin. Siihen asti voi miettiä, mistä oikein on kysymys...


Jääkaapin uudelleen eristyskin on alkanut. Eristelevyt, joita kaukalon eristämiseen oli käytetty, olivat täysin vettyneet. Siitä pystyi oikeasti puristamaan vettä pois. Ei ihme, että meidän sähkönkulutus oli noussut. Kaikkihan sen tietää, että märkä eriste ei eristä. Nyt yritämme saada pursottamalla hyvin tiukasti liimautuvaa vaahtoa tiiviiksi kerrokseksi kaapin ympärille. Vedenimemistestikin on jo suoritettu. Päivän oli muutama pala vesikupissa. Ei ainakaan sinä aikana vettynyt.

Ensi yönä rajoituksia puretaan lisää. Siirrymme ykkostasolle, jossa käytännössä ei ole mitään rajoituksia. Kaikki yritykset, ravintolat, urheilutapahtumat yms. saavat toimia normaalisti. Maan sisällä saa matkustaa vapaasti. Suosituksena on edelleen pestä käsiä ja tietää missä, milloin ja kenen kanssa on liikkunut, jos tauti pääsisi uudestaan leviämään.

Uudessa-Seelannissa ei ole ollut yhtään uutta tautitapausta yli kahteen viikkoon. Tällä hetkellä ei myöskään ole tiedossa yhtään sairastunutta. Eli Uusi-Seelanti on tällä hetkellä oikeasti päässyt koko viruksesta eroon. Maan sisällä rajoitukset poistuvat, mutta rajat pysyvät edelleenkin suljettuina. Ne, ketkä tänne pääsevät matkustamaan, joutuvat viettämään kaksi viikkoa valvotussa karanteenissa.

Kaikkien ympärillä olevien valtioiden rajat ovat myöskin suljetut, joten me emme täällä minnekään pääse lähtemään. Nyt ei auta kuin odottaa, mitä viranomaiset päättävät meidän suhteen. Tällä hetkellä meidän kaikkien maassa olevien viisumit on jatkettu syyskuulle saakka. Siitä eteenpäin ei ole tietoa. Toivomme, että saisimme olla täällä ensi touko/kesäkuuhun saakka, jolloin olisi seuraavan kerran hyvä aika purjehtia takaisin tropiikkiin ja sielläkin toivottavasti olisi jo rajat auki.

Nyt vain jatkamme veneen kunnostamista ja parannustöitä, siitä tulee ehkä parempi kuin koskaan. Jatkamme edelleen asumista autotallin yläkerrassa, sillä asuminen veneessä töiden keskellä ei ole kivaa. Mikäs täällä on ollessa, paitsi että talvi on tullut. Tänä aamuna telakalle lähtiessä oli vain 8 astetta lämmintä. Timo laittoi jo pipon päähän.