29.6.22

Takaisin tropiikissa

Jonna&Timo Jun 29, 2022 7:22:00 PM GMT
S 22° 41.680', E 178° 26.190'

Eilen (keskiviikkona) illalla ylitimme kauriin kääntöpiirin ja palasimme tropiikkiin. Kyllä sitä oli jo odotettukin. Sää toki on koko matkan muuttunut lämpimämmäksi, eikä yksi karttaan piirretty viiva sitä mihinkään muuta, mutta henkisesti se oli suurempi asia.

Meidänhän ei pitänyt olla pois tropiikista kuin puoli vuotta ja sekin Uuden-Seelannin kesällä. Siitä, kun ylitimme kääntöpiirin toiseen suuntaan oli nyt kulunut 2 vuotta ja 7 kuukautta. Nyt Uuden-Seelannin kylmyydestä on enää muistona pyykkikorillinen lämpimiä vaatteita ja pöydälle unohtunut pipo.

Joitain päiviä sitten luulimme saavuttavamme kääntöpiirin vuorokautta aikaisemmin. Sääennusteet alkoivat kuitenkin päivä päivältä näyttämään huonommilta. Meidän ja Uuden-Seelannin väliin oli muodostumassa matalapaine ja oli vain kysymys siitä, kuinka koviksi sen aiheuttamat vastatuulet kehittyisivät.

Tiistai-iltana tuuli kääntyi vastaiseksi ja voimistui. Vuorokausi rämmittiin 9-12 metrin tuulessa, puuskien viuhuen huomattavasti kovempaa. Vastatuulen lisäksi meitä kiusasi vielä vastavirta. Vuorokauden aikana ei paljon Fidziä lähestytty, välillä mentiin jopa kauemmaksi. Emme varsinaisesti edes yrittäneet kovin tehokkaasti nousta tuuleen, enemmänkin yritimme tehdä elämän veneessä siedettäväksi. Tiesimme, että vastatuuli ei kauaa kestä, joten päätimme vain odotella tuulen kääntymistä.

Eilen illalla tuuli vihdoin kääntyi länteen ja saimme käännettyä Iiriksen keulan takaisin pohjoiseen.

Olemme joka ilta olleet yhteydessä SSB-radiolla muutamaan meidän kanssa samoihin aikoihin lähteneeseen veneeseen. Lähinnä vaihdamme sijaintitiedot ja säähavainnot. Me olemme joukon pienin vene ja siten luonnollisesti jonon hännillä. Eilen illalla tuntui kuin olisimme olleet eri merellä muiden kanssa. Kaikki muut olivat ajaneet samaan aikaan moottorilla hyvin kevyessä vastatuulessa, kun meillä aallot ja tuuli vyöryi vastaan. Meitä lähin vene oli n. 100 mailia meistä pohjoiseen. Toki tämä oli tuuliennusteissakin nähtävissä, mutta minkäs sille voi, kun ei ollut mitään mahdollisuutta ehtiä alta pois.

Nyt tuuli on perän takaa ja meno on taas leppoisaa. Näillä näkymin olemme sunnuntaina perillä. Mutta varmaksihan sitä ei tiedä, aina voi säät muuttua.

356 mailia Savu Savuun