22.12.13

Autopilotin korjausyritys

timo
N 28° 28.042', W 16° 14.639'

Kun univelat oli nukuttu pois, aloin tutkia autopilottia. 

Aloitin lukemalla ohjekirjoja, koska laite on minulle aivan outo ennestään. Yksinkertainen systeemihän tämä on. Muutama hana on käännetty "väärään asentoon" tilan puutteen vuoksi, mutta Pekan piirtämät kuvat olivat selkeät.

Testasin sisäruorin ja kun se ei toiminut lisäsin nestettä ja ilmasin sylinterin. Sisäruori lähti toimimaan, mutta pumpun paukahtelu ei hävinnyt.

Irroitin pumpun putkista ja pumppu- ja venttiiliosan moottorista. Kun käytin moottoria, tuli pamahtelu yllättäen moottorista eikä venttiiliosastosta. Tämä oli huono uutinen, koska sähkömoottori on vain yksittäinen varaosa ja todennäköisesti kallein.

Mielenkiinnosta purin moottorinkin vielä palasiksi. Ääni oli niin voimakas, että kiinnosti tietää mitä se on.

Laakereissa tai hiilissä ei ollut mitään vikaa ja käämi vaikutti ehjältä. Kun kokosin moottorin takaisin huomasin, että yksi neljästä magneetista oli irronnut. Se oli magneettina kiinni moottorin ulkokuoressa ja moottorin muuttaessa suuntaa liukui kuoren pinnalla.

Tässähän oli jotain toivoa. Liimaan magneetin takaisin ja moottori ehkä toimii.

Irronnut magneetti oli tietenkin se sisimmäinen ja vaikeassa paikassa. Pinnat pitää saada täysin puhtaiksi ja karhennettua ennen liimausta.

Liiman kuivettua uskoin, että moottori lähtee hyrräämään ja tonni on säästetty.

Onneksi en ehtinyt tuhlaamaan säästettyä rahaa. Moottori lähti kyllä pyörimään, mutta vaisusti. Lisäksi se alkoi savuamaan ja kuumenemaan. Smoke test failed!

Moottorin ääni muuttui ennenkuin magneetti alkoi luistella ja pamahdella. Voi olla, että moottori tuli tiensä päähän ja alkoi kuumentua ja pehmensi magneettien liiman...

Moottori oli myös kärsinyt kosteudesta. Pinnalla oli paksu ruostekerros.

Joka tapauksessa nyt edessä on uuden pumpun tilaaminen. Nykyinen on Robertsonin RPU150, jolle vastaava on Simradin RPU160. (RPU = Robertson Pump Unit) 

Toivotaan, että Simrad on pitänyt kiinni laadusta. Onhan nyt hajonnut pumppu jo 20 vuotta vanha.

Nykyään niin moni merkki on luopunut laadusta kokonaan ja valmistaa ennen laadukkaita tuotteita ala-arvoisilla materiaaleilla, ratsastaen tunnetulla merkillä. 

No, kirjoitan Lewmarin uudesta ankkuripelistä oman tarinan, kunhan olen joskus riittävän huonolla tuulella.

Ja uutta pumppua ei tilata Maritimista!