11.12.13

Myrskyn jälkeen

timo
N 32° 44.504', W 16° 42.709'

Pitkä laituri siltoineen hajosi sitten kokonaan.

Ei taideta saada sähköä tai vettä vähään aikaan.

Romut pitää saada raivattua satama-altaasta, ennen kuin loppuja vaarassa olevia veneitä voi siirtää.

Jonkin paikan pitää hajota kun voimia on liikaa. Englantilaisveneen vauriot onneksi rajoittuivat tähän.

Laiturissamme on nyt muutama paikka vähemmän kuin eilen. Alunperin uloin paikka oli tolpan ulkopuolella.

Tanskalainen Colin Archer kärsi pahat vauriot. Se oli kiinnitettynä aallonmurtajan pitkään laituriin. Kun laituri hajosi se siirrettiin meidän laiturin päähän ja sen hajotessa seuraavaan laituriin. Yhdestä laiturista irrotettiin aisat, jolloin suurimmille veneille saatiin kylkipaikkoja.

Tässä on uppoaminen ja maston kaatuminen ollut lähellä.


Meidän keulalampun rikkoutuminen johtui siitä, että toinen springimme oli liian löysällä. Meiltä oli kaksi köyttä katkennyt ja kiinnitystämme oli muutettu, varmasti vielä paljon huonommasta tilanteesta.

Myös vastapäisen veneen springi oli sen verran löysällä, että veneet olivat törmänneet laiturin yli. Myös pieniä kolhuja on keulapuomissa, mutta onneksi metalli kestää.

Paikallinen väki teki hienoa työtä läpi koko yön ja tekee edelleen. Illalla kalastajat tulivat apuun köysineen ja autonrenkaineen. Meidät ajettiin jo varhain laitureilta pois.

Meidän satamamme oli kuitenkin Madeiran turvallisin. Ainoa satama, jossa yhtään venettä ei uponnut. Paikallisten mukaan näin pahaa myrskyä ei ole täällä nähty. Muissa satamissa ainakin toistakymmentä venettä tuhoutunut.