5.8.16

Neljäs vuosi matkalla alkoi tänään

Jonna 5.8.2016 4:07:29 EEST
N 11° 59.975', W 61° 45.859'

Tasan kolme vuotta sitten irroitimme köydet Hoskin laiturista Lauttasaaresta. Välillä tuntuu, että siitä olisi vain hetki, mutta toisaalta elämä Suomessa tuntuu jo tosi kaukaiselta ajatukselta. Vuosi sitten kävimme Suomessa, mutta vähän tuntui vieraalta olo siellä. Meillä ei siis ole edelleenkään minkään näköistä halua tai suunnitelmaa purjehtia takaisin Suomeen.

On toki asioita ja ihmisiä, mitä Suomesta kaipaamme. Tai no, ehkei asioita, mutta ihmisiä. Onneksi nykypäivänä on helppo pitää läheisiin yhteyttä internetin välityksellä. 

Sosiaalinen elämä meillä on ollut hyvin vähissä  Sint Maartenin jälkeen, jossa vilkutimme takaisin Eurooppaan lähteville suomalaisille. 

Viihdymme toki hyvin keskenämme, mutta onhan se mukavaa vaihtelua, jos on välillä muutakin seuraa. Olemme ennenkin viettäneet pitkiä aikoja samassa paikassa, mutta nyt täällä Grenadalla on löytynyt mukavasti uusia ystäviä. On ihan kivaa vaihtelua, kun aamulla ostosbussiin astuessa joku sanoo "Good morning, Johanna". Siis se, että joku jopa tietää nimen. Toki täällä nimet opitaan vähän nopeammin kuin Suomessa. Suomessa kun niin usein on vain tapana moikata käyttämättä nimeä. Ei täälläkään kukaan kaikkia nimiä kerralla opi, niitä vain kehdataan kysyä taas seuraavan kerran kohdatessa. Lopulta, kun niitä nimiä kuulee käytettävän riittävän usein, jäävät ne mieleen.

Täällä aamuisin on VHF-radiossa kanavalla 66 "Cruisers Net". Aamuista pulinaboksia kontrolloi aina puheenjohtaja. Täällä puheenjohtajaringissä on paljon väkeä, joka viikonpäivälle riittää eri puheenjohtaja. Joissain paikoissa, kuten esim. St. Martenilla sama kaveeri oli äänessä joka aamu.

Kaava on joka aamu sama. Ensin tulee mahdolliset kiireellisest asiat sekä turvallisuuteen liittyvät tiedotukset. Seuraavaksi tulee säätiedot. Säiden jälkeen mahdolliset uudet saapujat ja pois lähtijät voivat ilmoittautua. Aika harvat ilmoittautuvat, emme mekään ainakaan saapuessamme ilmoittautuneet. Ja sitten, sosiaaliset tapahtumat! Täällä on paljon kaikenlaisia tapahtumia. Joogasta maastojuoksuun ja musiikkijammailusta dominon peluuseen. Eli jos haluaa tietää, mitä täällä tapahtuu, täytyy ehdottomasti aamuisin klo 0730 laittaa VHF päälle. Jo viime blogissa mainittu ostosbussi löytyi myös tätä kautta. Lisäksi tietenkin haetaan palveluja ja tietoja erilaisista erikoisliikkeistä. Aina ei etsittävät palvelut varsinaisesti liity veneilyyn. Usein haetaan esim. hammaslääkäriä tms. Osto- ja myyntiosuuskin on. Paikalliset yrittäjät saavat myös lopuksi sanoa sanansa. Yleensä "netti" kestää puolisen tuntia. 

Dominokin löytyi VHF-netistä. Kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, käyn pelaamassa lähiravintolassa dominoa. Jostain lapsuudesta oli jäänyt dominosta mieleen vähän yksinkertainen palikoiden peräkkäin asettelu. Nyt, kun olen oppinut pelaamaan "Mexican Train"-dominoa, ei se enää niin yksinkertaista olekaan. Tai on säännöt melko yksinkertaiset, mutta se ei aina ole, mitä kannattaa tehdä...

Lähiravintolassa tapahtuu myös paljon muitakin asioita. Elokuva- ja musiikki-iltojen lisäksi on myös bingo-ilta. Meillä Timon kanssa tulee bingosta mieleen vanhat mummot pelaamasa kahvipaketista. Täällä on toisin. Ihan kaikkia palkintoja ei tiedetä, mutta pääpalkintona yleensä on elävä eläin. Ainakin joskus se on vuohi, en tiedä onko joinain viikkoina pienempia eläimiä tarjolla.

Tässä vasta odotellaan bingon alkua. Me emme tällä kertaa pelanneet, mutta olimme syömässä rannassa ennen pelin alkua. Sen verran mielenkiintoiselta alkoi kuitenkin näyttämään, että jäimme ruuan jälkeen vielä nauttimaan yhdet oluet.

Väkeä oli melko paljon paikalla ja vaikutti siltä, että enemmistö oli paikallisia. Perheet saapuivat lapsineen paikalla. Ennen pelin alkua musiikki soi melko kovalla, mutta mukavasti naapuripöydän vauvakin vaunuissaan nukkui.

Kun peli vihdoin alkoi, jäimme sitä vielä vähäksi aikaa seuraamaan. Olin kuullut huhuja tanssivista voittajista ja nyt selvisi, mistä oli kysymys. Jos pelaaja voitti palkinnon, piti hänen palkinnon noudon yhteydessä myös esittää pieni tanssiesitys lavalla. Joillekin tämä kävi aika luontevasti, mutta toiset olivat aika vastentahtoisia. Naapuripöydän kaveri kysyi minulta kerran viimeistä numeroa. En muistanut, kun en edes pelannut. Hän tokaisi siihen, että ei se nyt oikeasti kovasti haittaa, koska ei hän kyllä tuonne tanssimaankaan halua.

Elämä täällä on löytänyt mukavat uomansa. Nyt minulla on poikkeusellisesti niin paljon menoja viikossa, että hyvä kun ehtin kotityöt tehdä. Tänään aamulla näytti sopivalta pyykkipäivältä. Kaikki vaatteet eivät kestä kuivausrumpua, joten käytin osan vaatteista pesulassa "vain pesussa". Aurinko ja tuuli kuivattaa keinokuituiset alushousut alka aikayksikön. Tai niin yleensä käy. Tällä kertaa heti ripustamisen jälkeen sää muuttui rajusti. 

Nämä pyykit ovat nyt illalla vieläkin narulla. Toivottavasti huomenna olisi pari tuntia poutaa, enempää ne eivät tarvitse. Aamupäivällä pesukoneen lingosta tulleina ne olivat paljon kuivempia, kuin mitä nyt tuolla narulla. Pyykkinaru on pujotettu pyykkien läpi, joten ei ole huolta vaikka tulisi vähän kovempikin puuskia yöllä. Pyykkipojat ovat vain avustamasssa, jotta pyykit eivät mene narun päähän yhteen kasaan. Suosittelen tätä kuivausmenetelmää kaikille, ketkä kuivattavat pyykkiä veneellä.

Sateesta ei ole pelkästään haittaa. Vasta täällä olemme aloittaneet sadeveden keräämisen. Euroopassa sille ei ollut tarvetta, koska olimme aina laiturissa vesiletkun ulottuvilla. Talvella täälläkään ei suuria määriä olisi kerätty, nyt sataa enemmän. Meillä on vasta ensimmäinen esiversio vedenkeräimestä käytössä ja sadekuuron sattuessa ampärillinen tulee helposti vartissa. Kangasta ei ole esillä kuin alle neliömetri. Suunnitelmissa siintää jo vedenkeräin 2.0. Ämpärillinen vettä on meille kuitenkin paljon. Pesemme itsemme yleensä illansuussa ja suuri osa pesusta tapahtuu uiden. Lopuksi pitää kuitenkin saada suola huuhdottua iholta, siihen ämpärillinen vettä riittää hyvin yhteensä meille kahdelle.

Myrskyjä seurataan edelleenkin vähintään kerran päivässä. Tällä viikolla oli kaksi myrskyn alkua Atlantilla. Toinen kuoli ennenkuin syntyikään. Toinen meni tuosta parin sadan mailin päästä ohi ja kehittyi hurrikaaniksi vasta läntisellä Karibian merellä. 

Olemme tilanneen yhden härvelin Euroopasta, jonka pitäisi lähteä Belgiasta huomenna. Todennäköisesti olemme seuraavan kerran valmiita lähtemään Trinidadille parin viikon päästä. Jos myrskyjä alkaa kehittymään, lähdemme kuitenkin ilman muuta turvaan. Jos paketti on vielä saamatta, niin purjehdimme sitten takaisin sitä noutamaan.