18.9.19

Kadotettu keskiviikko

Jonna&Timo Sep 18, 2019 5:19:00 PM GMT
S 18° 31.320', W 173° 53.510'

Maanantaina säärintama käänsi tuulen meille sopivaksi ja lähdimme matkaan. Sää ei varsinaisesti kuitenkaan suosinut, sillä vettä tuli taivaan täydeltä. Äkkiä purjeet ylös, luukut kiinni ja sisälle lymyämään. Onneksi meillä on koppi ettei tarvitse ulkona värjötellä.

Vähitellen sää parani ja tuulikin hieman keveni alun höykytyksestä. Tuulta on kuitenkin riittänyt hyvin koko matkan ja olemme edelleet reippaasti.

Erikoisinta tällä matkalla on se, että eilen oli tiistai ja tänään on torstai. Tongan aikavyöhyke on vähän pielessä. Tongalaiset halusivat medianäkyvyyttä ja vaihtoivat aikavyöhykkeeksi UTC+13, jotta vuosituhat vaihtui siellä ensimmäisenä maailmassa. Yleensä kelloa on tarvinnut kääntää tunti taaksepäin, nyt piti viisareita pyörittää taydet 24 tuntia eteenpäin.

Iiriksen GPS ja radiot näyttävät aina UTC aikaa. Olemme tottuneet Euroopasta asti aina vähentämään tunteja siitä, jotta saamme paikallisen ajan. Nyt pitää taas opetella lisäämään siihen tunteja. Samoin olemme olleet Itämereltä asti Suomea jäljessä, nyt meillä koittaa päivä ensin.

Nyt meillä on matkaa jäljellä vain 15 mailia ja kello on vasta kuusi aamulla. Emme kuitenkaan vielä tiedä pääsemmekö tänään kirjautumaan maahan sisään, sillä Tongan pääministeri kuoli viime viikolla ja tänään on yleinen vapaapäivä hautajaisten vuoksi. Toisaalta ei haittaa, jos meillekin tulee vapaapäivä, sillä emme saa mennä maihin ennen kuin paperit ovat kunnossa. Parin yön purjehdukset ovat aina kaikkein rankinpia, kun emme ehdi päästä nukkumisrytmiin kiinni.