16.9.19

Niue

Jonna 16.9.2019 10:43:07 EEST
S 19° 3.190', W 169° 55.360'

Saavuimme Niuelle maanantaina yhdeltä iltapäivällä. Täällä ei saa mennä maihin ennenkuin tulliselvitys on tilattu laiturille. No, maanantaina se ei iltapäivällä enää onnistunut, koska silloin tänne saapui toinen viikoittaisista lentokoneista. Tulli ja muut maahantuloviranomaiset olivat lentokentällä.

Ensimmäisenä päivänä tyydyimme siis kiikaroimaan maisemia. Tässä saaren päälaituri (ja ehkä ainoa).


Tämän paikan erikoisuus on se, että kaikki veneet nostetaan aina ylös vedestä. Sähkövinssi nostaa ja laskee veneet. Paikalliset nostavat veneet suoraan trailereille. Meidän pikkujollille on laururilla pieni kärry, jolla jollan voi parkkeerata omaan parkkiruutuun. Meillä on alas laskettavat pyörät jollan peräpeilissä, joten meidän on helppo "kärräillä" jollaa melko sileällä betonilaiturilla.

Niue on melkein itsenäinen saari, mutta kuuluu silti Uudelle-Seelannille. Suurin osa Niuelaisista myös asuu nykyisin Uudessa-Zeelannissa. Totuus täällä Tyynellämerellä on ihan sama kuin Suomen saaristossa, ihmiset muuttavat saarilta kaupunkiin. 

Niuen rannat ovat jyrkkiä ja kivikkoisia. Aina jossain välissä on kuitenkin pieniä hiekkarantoja. Suurimpaan osaan näistä on rakennettu portaat tai muut kulkureitit rantatieltä, joka kulkee rantajyrkänteen laidalla.

Saapuessa viranomaiset tulevat laiturille vastaan, mutta lähtiessä täytyy itse mennä viranomaisten luokse. Reilu 3 kilometriä suuntaansa oli meille kuitenkin vain paljon kaivattua liikuntaa. Taksinkin olisi voinut ottaa, mutta silloin maisemat vilahtelevat ohi aivan liian nopeasti. Täytyy kyllä tunnustaa, että takaisin tullessa, juuri kun olimme pääsemässä alas mäeltä, meille tarjottiin kyyti ja hyppäsimme loppumatkaksi auton kyytiin.

Viimeksi Barry saapui paikalle, kun me lähdimme jo jatkamaan matkaa. Tällä kertaa Timo kävi auttamassa poijuköyden kanssa ja ehdimme myös viettämään pari mukavaa iltaa yhdessä ja vaihtamaan kuulumisia. Vain yksi pysähdys oli meillä molemmilla Tahitilta tänne, mutta mahtuihan reiluun kolmeen viikkoon silti monta tarinaa mereltä.

Täällä ei voi kirjautua ulos maasta viikonloppuna. Perjantai lasketaan viikonlopuksi, koska silloin saapuu toinen viikoittaisista lentokoneita. Jos siis haluaa lähteä viikonloppuna merelle, täytyy paperit hoitaa kuntoon jo torstaina. Silloin sääennuste povasi meille sopivaa keliä sunnuntaista alkaen. Sittemmin ennuste on vähän siirtynyt eteenpäin ja huomenna maanantaina meillä on tarkoitus jatkaa matkaa kohti Tongaa.