27.9.19

Neiafu

Jonna 27.9.2019 6:57:02 EEST
S 18° 39.690', W 173° 58.910'

Tongalla myös pojat ja miehet käyttävät hametta. Sen lisäksi heillä on vyötäröllä matto. Matto on vähän kuin länsimaisten miesten kravatti. Se kuuluu virkamiesten asuun siinä kuin koululaisten koulupukuun. Ja tietenkin kaikissa virallisissa "pukujuhlissa" täytyy olla juhlamatto.

Ajaessamme sisään Vava'u saariryhmälle, olivat maisemat todella upeita. On vihreää, kalliota, luolia ja hiekkarantaa eli siis vähän kaikkea.

Vaikka olikin pääministerin hautajaisten vuoksi yleinen vapaapäivä, oli tullimies meidän saapuessamme kuitenkin töissä. Täällä täytyy mennä laivalaituriin kiinni ja tulli tulee veneelle. Tongalaiset ovat kuuluisia lihavuudestaan ja tullimies sopi siihen kuvaan täydellisesti. Iiriksessä kaikki on melko tukevasti rakennettu, mutta nyt on myös sisääntulorappuset todettu tongalaisen kestäväksi. Miehellä oli ainakin 200 kiloa painoa. Sohvakin kesti. Ihan kaikki viranomaiset eivät olleet torstaina töissä, joten pari paperia piti vielä mennä seuraavana päivänä täyttämään. Silloin sentään saimme jo mennä jollalla rantaan.

nsimmäisenä iltana emme jaksaneet mennä maihin asti, vaan kävimme Fish&Chipsillä pienessä kelluvasssa ravintolassa. Muuta niiden ruokalistalta ei löydykään. Saimme samalla maksettua meidän poijumaksun, sillä satumme olemaan saman kaverin omistamassa poijussa.

Seuraavana päivänä menimme hoitamaan loput maahantulomuodollisuudet ja löysimme rannasta torin. Emme keksineet, mitä herkkuja olisimme näistä tehneet, joten päädyimme ostamaan meille tutumpia asioita, kuten kurkkua ja tomaattia. Hedelmiä on myös hyvin saatavilla ja hinnat ovat paljon edullisempia kuin mihin olemme muualla Tyynenmeren saarilla tottuneet. Tai siis lähinnä Ranskan Polynesiaan voidaan vain verrata, koska Niuelta en löytänyt kuin yhden papaijan. Siellä torille olisi pitänyt mennä ennen aamu viittä. Täällä tori on ollut aina auki, kun olemme maissa käyneet.

Veneitä täällä kaupungin rannassa riittää aika paljon, vaikka täällä on 10 mailin sisään 40 eri ankkuripaikkaa. Yhteensä alueella taitaa olla aika paljon veneitä. Oikeastaan koko tämä saariryhmä elää pitkälle meidän ja muiden purjehtijoiden varassa. Muita turistejakin on, mutta melko vähän.

Kaupungin lahti on mielettömän hyvä luonnonsatama. Kuvassa näkyy ainoa kulkureitti lahdelle ja tuossa sisääntulossakin on vielä riutat molemmin puolin. Melko suuren laivat tänne kuitenkin pääsevät sisään ja aukolla on jopa valopoijut.

Tullimiehen lisäksi on kyllä nähty muitakin lihavia, mutta enemmistö täällä taitaa jo olla hoikempia kuin länsimaissa. Ainakin tämä tanssiryhmä on jättänyt lihavuuden ihannoinnin edellisille sukupolville.

Veneilijät auttavat aina tarpeen tullen toisiaan. Tässä Timo on nostamassa naapurin kanssa naapurin perämoottoria merenpohjasta, jonne se jotenkin pääsi hyppäämään.

Tongalla saa purjehtia ja ankkuroitua minne haluaa ilman suurempia rajoituksia, mutta saariryhmää vaihtaessa pitää kuitenkin vähän pyöritellä papereita. Kävimme tänään saman lihavan ja mukavan tullimiehen luona hoitamassa paperityöt kuntoon seuraavalle Ha'apai saariryhmälle siirtymiseen. Siellä pitäisi olla matalammat maisemat, hiekkarannat ja koralliriutat. Emme lähde sinne vielä ihan tänään, mutta lähipäivinä kuitenkin.