16.11.19

Taakse jäi tropiikki

Jonna&Timo Nov 16, 2019 1:52:00 AM GMT
S 24° 28.950', W 178° 25.700'

Torstaina nostimme ankkurin heti puolen päivän jälkeen. Pari ensimmäistä tuntia vierähti vielä riuttojen sisällä kevyessä myötäisessä tuulessa. Kun pääsimme riuttojen ulkopuolelle, pääsi Iiris täysin purjein hyvään vauhtiin kohti Minerva Reefiä.

Mirerva Reef on pyöreä koralliriutta. Ylävedellä maata ei näy lainkaan ja alavedelläkin riutta tulee vain paikoitellen näkyviin. Sisään johtaa vain yksi aukko ja siellä keskellä valtamerta voi ankkuroida riutan suojaten aalloilta. Se on varmasti hieno kokemus olla ankkuroituneena keskellä valtamerta, mutta jotenkin meitä sinne meno ei kuitenkaan kovin paljon houkutellut. Mieli teki jo Uuteen-Seelantiin.

Säätietoja saa nykyään vaikka kahdeksi viikoksi eteenpäin, mutta luotettavia ne ovat korkeintaan viikoksi, jos siksikään. Tämän vuoksi lopullinen päätös Minervalle pysähtymisestä tehtiin vasta merellä. Eilisen sääennusteen perusteella teimme päätöksen suunnata suoraan kohti Uutta-Seelantia. Tänään olisimme vielä voineet muuttaa mielemme, mutta ennusteet ovat ennallaan.

Olemme nyt tulleet kaksi vuorokautta mukavassa sivuvastaisessa tuulessa. Päivisin paistaa aurinko ja öisin kuu. Viime yönä ylitimme Kauriin kääntöpiirin ja poistuimme tropiikista lähes neljän vuoden jälkeen. Lämpötila on jo hieman laskenut, mutta ei vielä kovin paljon. Teemme lokikirjamerkinnät aina puoleltaöin ja puoleltapäivin, viime yönä oli vielä 23 astetta lämmintä.

Usein otamme merellä aika rauhallisesti, emmekä kerää nopeusennätyksiä. Tällä kertaa ajamme täysillä, sillä jo viikon päässä vaanii vastatuulet Uuden-Seelannin rannikolla. Edellisen 12 tunnin aikana etenimme 78 mailia. Tätä riemua meillä tuskin kuitenkaan paria päivää kauempaa riittää, sillä sitten on luvassa kevyiden ja suunnaltaan vaihtelevien tuulien alue. Jos ei tuule tarpeeksi, niin ajetaan koneella tyynen alueen läpi. Toivottavasti ei kovin montaa päivää tarvitse ajaa.

Pitkät vaatteet, hatut ja hanskat kaivettiin vuosien jälkeen esiin jo Tongalla. Samoin yhteen pussilakanaan laitettiin täkki valmiiksi, täkkiä saatamme tarvita jo ensi yönä. Lähtiessä katsoin Opuan säätiedoitusta ja yölämpötilat olivat vain hieman yli 10 astetta, joten jossain vaiheessa täytyy ilman ruveta viilenemään vauhdilla. Päivälämpötilat pitäisi perilläkin olla yli 20 astetta.

Matkaa jäljellä Opuaan 759 mailia.