3.11.13

Bayona

Jonna
N 42° 7.365', W 8° 50.771'

Täällä on saman aallonmurtajan suojassa kaksi venesatamaa. Saapuessamme arpa osui Puerto Deportivo Baionaan. Saapuessamme palvelu oli ystävällistä, hyvä kun köydet oli kiinni niin marinero antoi jo avainkortit käteen, joilla pääsee porteista. Siestan jälkeen käytiin toimistossa kirjautumassa sisään ja oltiin tyytyväisiä elämäämme merimatkan jälkeen.

Puerto Deportivo Baiona.

Seuraavana päivänä suuntasimme kävellen viereiseen satamaan katsomaan paikkoja ja tiedustelemaan hintoja. Monte Real Club de Yates hurmasi meidät heti, olihan kyseessä oikea toimiva pursiseura. Toimistosta selvisi myös, että aisapaikka olisi kallis, mutta "mooringline"-kiinnitys olisi kolmanneksen halvempi kuin Puerto Deportivossa. 

MRCY taustalla kauimmaisena. Oikealla alhaalla näkyy Puerto Deportivon huoltoasema. Keskellä paikallisten kalastajien yms. käyttämä "kunnanlaituri".

Pursiseuran toimistot, sosiaalitilat ja muut tarpeelliset tilat sijaitsevat tunnelissa. Täällä on hyvä nuorten myös laittaa venettä sateelta suojassa.

Mooringline ei ehkä ole kaikille suomalaisille veneilijöille tuttu. Se on vähän kuin poijuköysi ilman poijua. Eli köysi on ankkuroitu pohjaan, josta se on vedetty laiturille. Käyttämättömänä se makaa pohjassa eikä näin sotkeudu esim. potkuriin. Sieltä sitä limaista köyttä sitten vedellään metritolkulla ja kiinnitetään veneeseen. Oikein toimiva ja hyvä kiinnitystapa. Suomessa ei olla koskaan moisia kohdattu, mutta Sandhamnissa niitä on jo käytössä. Tällä matkalla ensimmäiset tulivat vastaan Bornholmilla.

Satamamme sijaitsee siis linnassa. Kaupungilta tullaan linnan muurien läpi laitureille. Täällä on myös pieni travel lift ja telakka-alue.

Kevytveneillä on oma saareke. Rantatilaa on hyvin rajoitetusti, joten tämähän on kätevää. Lisäksi satamaan tulee välillä ikävästi maininki sisään, joten muurin vierestä slipiltä voisi olla vaikea laittaa veneitä veteen.

Niin harvoin tulee oltua linnassa, että pitää vielä laittaa tämä kuva tornista, joka vartio satamaamme.

Tänään oli hieno sää ja kävelimme muuria pitkin linnan ympäri. Linnassa sijaitsee myös hotelli ravintoloineen.

Myöhemmin päivällä kävin lenkillä ja kiersin linnan alhaalla olevaa "polkua" pitkin.

Niin ja jos joku luulee, että välillä on paikan nimessä kirjoitusvirhe, niin Espanjaksi ollaan Bayonassa, joka paikallisella kielellä (Galego) on Baiona.