19.12.17

Port Antonio, Jamaika

Jonna 19.12.2017 4:20:06 EET
N 18° 10.844', W 76° 27.195'

Tuolla palmujen takana, alle viiden minuutin kävelymatkan päässä, on Port Antonion keskusta. Jostain syystä sieltä emme saaneet yhtään kuvaa. Syitä oli monia. Joskus satoi liikaa, joskus oli kamerasta akku loppu ja seuraavalla kerralla vain unohtui kuvaaminen.

Kaupunki on ollut meistä hyvin mukana. Pikkukaupunki, jossa meitä turistejakin kadulla tervehditään iloisesti. Joidenkin tervehtimisen taustalla on toki kontaktin ottaminen hyötymistarkoituksessa esim. myymällä jotain, mutta suurin osa selkeästi tervehtii ihan vain koska ovat mukavia.

Olemme nyt olleet täällä kolme viikkoa. Sinä aikana kaupunki on kuitenkin muuttunut meidän turistien osalta. Kun saavuimme, emme nähneet katukuvassa muita valkonaamoja kuin meidät ja muut purjehtijat. Nyt turistien määrä on selkeästi noussut. Kadulla saattaa nähdä kerralla jopa puoli tusinaa turistin näköistä. Suurista määristä ei siis silti puhuta.

Kun saavuimme tänne, annettiin meille paikka edellisenä päivänä saapuneen saksalaisen Bellan vierestä. Olimme tutustuneet Ulrikeen ja Matthiakseen jo monta kuukautta sitten Curacaolla. He lähtivät päivää ennen meitä ja yllättäen saapuivat myös päivää ennen. Seuraavana päivänä toiselle puolelle ilmeistyi myös Curacaolta tuttu vene Volantis. He lähtivät myös päivää ennen meitä, mutta heillä oli ollut teknisiä ongelmia, joita olivat korjanneet Aruballa. Näin pääsimme heidän edelle. Saapuessa tuntui, että täällähän on kohta puolet Spanish Waterissa olleista veneistä, mutta tämän jälkeen saapui enää Tanskalainen Polonica. Sen jälkeen ei ole enää ennestään tuttuja veneitä saapunut.

Yleensä me viihdymme paremmin ankkurissa kuin laiturissa. Tällä kertaa meillä oli kuitenkin syy, miksi halusimme olla tukevasti kiinni marinan laiturissa. Moottorin lämmönvaihtimen määräaikaishuollon tunnit olivat menneet jo vähän yli. Curacaon ankkuripaikalla ei ollut koskaan kovin rauhallista, koska paikalliset moottoriveneet ajoivat täydellä kaasulla vierestä. Tarvittiin rauhallinene paikka, jossa ei myöskään tarvitse pelätä oman tai naapurin ankkurin rekaamista. 

Moottorin lämmönvaihtimen puhdistus ei sinänsä kuulosta kovin suurelta huoltotyöltä. Meillä se kuitenkin on. Moottori pitää irrottaa ja kääntää poikittain, jotta lämmönvaihtimen mahtuu irrottamaan. Sitä ennen tietenkin pitää irrottaa akseli vaihdelaatikosta, kaikki vesi- ja polttoainaletkut yms. Lisäksi, jotta lämmönvaihtimen kannet saa irti pitää irrottaa vesipumppu ja polttoainesuodattimen kehikko.

Periaatteessa tämäkin on vielä suht helppoa. Meillä on sopivasti tuuletusventtiili moottorin yläpuolella, joten venttiilin irrotuksen jälkeen saamme kannen reijästä taljalla nostettua konetta. Mutta, aina ei asiat mene niin helposti. Lämmönvaihtimen kannessa yksi pultti katkesi avatessa. Nyt oli meidän konstit vähissä. Onneksi Tanskalaisen Polonican kippari oli ennestään tuttu ja tunnetusti kätevä käsistään. Hän tuli veneelle hitsivehkeet mukana ja tuota pikaa pultti oli irroitettu.

Samalla, kun kone oli irti, huolsimme muitakin vaikeasti tavoitettavia kohteita. Valitettavasti polttoainesuodatin on yksi näistä. Meillä on kylläkin esisuodatin ennen tätä, joten tätä ei tarvitse niin usein vaihtaa. Jostain syystä annoimme suodatinavaimen edellisen veneen mukaan. Ilmankin on pärjätty. Nyt oli suodatin kuitenkin tiukassa. Onneksi Timo on kekseliäs, narun pätkällä ja palalla liukuestemattoa suodatin irtosi kiltisti.

Polonican aikuisten kesken ehdimme myös pelata kerran dominoita. Hieman vain kesti kauemmin kuin yleensä, koska jonkun piti aina välillä juosta näiden pienempien veijareiden perässä.

Kuten aiemmin kirjoitin, kaupungilla ei yleensä näe paljon turisteja. Yhtenä päivänä oli kuitenkin erilaista. Tänne rantautui lähes 200-metrinen risteilylaiva. Paikallisten uutisten mukaan, tänä talvena täällä tulee käymään yhteensä 9 laivaa, eli ihan jokapäiväistä se ei ole. Muualla Jamaikalla käy päivittäin lähemmäs 10 näitä kelluvia hotelleja.

Viime syksyn rajut hurrikaanit eivät ylettäneet tänne asti. Valitettavati aina jollain käy kuitenkin huono tuuri.

Saapuessamme tänne, oli ajatuksena purjehtia Jamaikan pohjoisrannikkoa pitkin. Nyt olemme kuitenkin päättäneet seuraavaksi purjehtia suoraan Kuubaan.