24.9.18

Isla Pedro Gonzales

Jonna&Timo Sep 24, 2018 12:00:00 AM GMT

Niinhän siinä taas tietenkin kävi, että lyhyt ankkurointi vähän venähti. Pariksi päiväksi tultiin, mutta kohta on meilkein kaksi viikkoa vierähtänyt.

Jollan pesimme ja pakkasimme Tyynenmeren ylitystä varten jo keväällä. Emme viitsineet ottaa sitä täällä esille. Jollamatkan päässä olisi sekä pieni kylä että marina. Kumpikaan niistä ei vaikuttanut niin mielenkiintoisilta, että olisimme halunneet pestä ja pakata jollaa uudestaan. Niin, ja eihän meidän pitänyt olla täällä kuin pari yötä.

Eniten aikaa on kulutettu SSB-radion aiheuttamien häiriöiden metsästykseen tai lähinnä niiden eliminointiin. Simradin autopilotin ruorikulma-anturi on aina ollut ongelmallinen. Aikoinaan saimme radion asennettua vasta matkalla kohti etelää. Ensimmäiset kokeilut merellä Saksan edustalla olivat mielenkiintoiset, kun autopilotin ruorikulma-anturi sekosi. Kun radio lähtetti, väitti anturi ruorin olevan 20 astetta eripaikassa kuin se oli. Ruorin "oikaisu" tietenkin auheuttaa sen että, että veneen keula osoittaa minne sattuu. Kun tämä tapahtuu muutaman sekunnin välein, poukkoilee vene holtittomasti sinne sun tänne.

Aiemmin Timo on saanut tämän ongelman osittain hallintaan vähentämällä lähetystehoa. Tämä kuitenkin estää pidemmillä etäisyyksillä yhteyksien saamisen.

Tätä ogelmaa yritettiin selvittää jo Vista Marissa, mutta nyt tätä tehtiin täyspäiväisesti. Ferrittirenkaita laitettiin sinne sun tänne. Sähköjohtoihin siellä sun täällä. Datakaapeleihin, missä pystyttiin. Välllä häiriö väheni, välillä kasvoi. Myös radion maadoitusta parannettiin. Parina päivänä saatiin häiriö jo yhteen asteeseen. Se periaatteessa ei enään saisi venettä mutkittelemaan, mutta miksi tyytyä siihen. Eilen vihdoin saimme tulokseksi nolla. Oskilloskoopilla mitattuna meidän sähköverkossa häiriöitä edelleen riittää, mutta ainakin tässä vaiheessa olemme tyytyväisiä, kun autopilotti ei häiriinny.

Veneen pohjaa on putsattu useampaan otteeseen. Meidän maalit pohjassa on tosi huonossa kunnossa, joten kasvustoa kertyy helposti. Kaikkia leväkarvoja ei edes pois saa, mutta suurimmat kuitenkin. Tänään kävin viimeisen kerran pohjan alla, nyt on "hookah dive" pakattu takaisin kaappiin. Järkyttävää oli kuitenkin huomata, että viikko sitten putsatussa potkurissa kasvoi jo uuttaa karvaa... Pitää siis päästä äkkiä liikkeelle.

Huomenna meidän suunnitelmissa on siirtyä n. 30 mailia kohti Panama Cityä. Viimeiset muutamat mailit jätetään sitä seuraavalle päivälle.