5.9.13

Cuxhaven - Vlieland

timo
N 53° 17.807', E 5° 5.378'

Jumitettiin monta päivää Cuxhavenissa kovan tuulen takia. Saatiin toki tavaroita järjesteltyä lisää ja radiosähköpostit toimimaan.

Heti kun tuuli eilen keveni niin lähdettiin eteenpäin, vaikka piti ajaa koneella monta tuntia. Onneksi virta auttoi monta solmua.

Kahdeksan maissa alkoi tuulla ja nostimme isopurjeen. Tuuli oli suoraan takaa, joten oli yöllä helpompi ajaa vain pelkällä isolla.

Meillä on kaksisteen joustavat vahtivuorot. Valpurin mainio munakello oli hyvä kisamiehistöllä, mutta kaksisteen on helpompaa. Kun toista käy liikaa nukuttamaan, niin toinen nousee vahtiin.

Yö vahdissa sitten mietin, että laitetaanpa appiukolle viestiä, että hyvin menee. Viritin SSB radion ja tietokoneen ja laitoin sopivan viestin. Hain sopivan Winlink-aseman ja avasin yhteyden. Helppoa kuin mikä.

Heti kun radio alkoi lähettämään kuului kun Simradin autopilotti rupesi kääntämään ruoria. Vene pyöri ympyrää ja onneksi tuulta ei ollut enemmän.

Tässä kokeilussa oli tietysti laivoja ympärillä parikymmentä.

Sanoma apelle meni perille, mutta rf kytkennöissä on vielä parantamista. Juuri tätä varten ostin talvella usb-oskilloskoopin.

Koko yö ja pitkälle iltapäivään edettiin purjeilla hyvää vauhtia. Iltapäivällä tuuli loppui. Otettiin uudet sääennusteet. (Jonna ajoi venettä, Simrad huilasi) Päätettiin ajaa seuraavaan satamaan.

Hyvin alkanut tuuli loppui, mutta meidän raamatulliset koettelemukset eivät päättyneet tähän. Päällemme laskeutui hyönteispilvi. Koko vene oli täynnä erilaisia kärpäsiä ja sen tapaisia. Osa varsin pisteliäitä. Ja itse asiassa osa kävelee vielä parhaillaankin tämän tietokoneen ruudulla.

Lasin läpi kuvatut ötökät. Luukut piti laittaa kiinni. Tuo musta alue ei ole varjo, vaan paljon ötököitä. Sisällä lämpötila päivän aikana nousi yli 34 asteen, mutta onneksi ollaan lämpöä etsimässä...

Näitä on yritetty tappaa koko päivä. Lopussa tuuli virisi sen verran, että saatiin purjeet ylös, ja ennenkaikkea örkit alas. Purjeissakin oli miljoona hyönteistä.

Ajettiin sitten Vlielandiin yöksi, kun kunnon etenemistuulia ei ollut luvassa. Eikä meillä täällä niin kiire ole muutenkaan.

Vlielandin satamassa oli älytön määrä AIS lähettimellä varustettuja veneitä. Syy selvisi kun rantauduimme. Täällä on jokin festivaali alkamassa ja lukuisia perinnepurjealuksia. Jäämme ainakin huomiseksi ihmettelemään saaren meininkiä.