15.9.13

Kanavia pitkin eteenpäin

Jonna&Timo
N 51° 49.141', E 4° 40.259'

Merellä purjehtimista ajatellen tuuliennusteet olivat edelleen huonot. Tuulta on joko liikaa tai liian vähän ja aina väärästä suunnasta.

Hollannin läpi on mahdollista edetä myös kanavia pitkin masto pystyssä käyttäen Staande Mast Routea. Maston korkeus saa olla maksimissaan noin 20 metriä. Jotta päästäisiin matkallamme eteenpäin, ennen talven tuloa, lähdimme Amsterdamista etelään tätä reittiä. Amsterdamin läpi pääsee vain yöllä. Kun kaikki päärautatieaseman junat ovat menneet, avataan Amsterdamin rautatiesilta n. klo 1. Tämän jälkeen kaikki muut keskustan sillat aukeavat sen yön liikenteelle

Lähdimme ajelemaan ensimmäiselle sillalle odottamaan yötä. Kun emme keksineet mihin voisimme kiinnittäytyä, menimme kysymään asiaa sillan valvomosta. Kuulimme, että rautatiesilta on rikki eikä avaudu ainakaan ensi yönä.

Emme jääneet odottamaan vaan lähdimme ajelemaan Haarlemin kautta kiertäen. Yhden päivän olisimme vielä voineet odottaa, mutta kun ei ollut varmaa pääseekö läpi silloinkaan. Matkaa tästä kiertotiestä tuli lisää n. 15 mailia. Öinen Amsterdam olisi varmasti ollut ikimuistoinen, mutta niin oli kiertotiekin.

Matka kanavalla on ollut hyvin mielenkiintoinen. Kuvia laitetaan kunhan päästään netin ääreen.

Kaksi yötä yövyttiin kanavan venttapaikoilla (ilman maayhteyttä), mutta Dordrechtissä mentiin satamaan.

Satamaan ajaminen täällä ei ollutkaan niin helppoa. Kartasta toki nähtiin, missä on vierassatamia, mutta kaikki ovat siltojen takana. Jonnan ensimmäinen VHF-yhteys siltavahtiin tuotti tulokseksi sen, että meidän pitäisi tietään minkä niminen silta halutaan auki, siltoja kun on 7. Kävimme sitten sillankupeessa lukemassa nimi ja otettiin uusi yhteys, silta aukesi heti ja löydettiin hyvä laituripaikka.

Olimme jo aiemmin päättäneet jäädä tänne yöksi. Satamien siltoja ihmetellessämme tuli samaa matkaa kulkeneen hollantilaisveneen kippari kertomaan, että reitillämme seuraava rautatiesilta ei enää sinä päivänä avaudu vaan seuraavan kerran seuraavana aamuna kuudelta pääsisi läpi. En saanut enempää selvää, mikä sillassa on vikana. Aamulla kävin kävelyllä ja paikalla oli työmiehiä, mutta toistaiseksi ei tiedetä enempää.